Prevencija je ključ

Osluškujte svoje tijelo: 10 simptoma raka koje većina ljudi ignorira

Image
Foto: Thinkstock

Rak može napasti različite dijelove našeg tijela, pa je važno obratiti pažnju na signale i simptome koje nam naše tijelo šalje

7.6.2017. u 10:30/ Život i stil

Medicina se danas fantastično razvija, pronalazeći nove lijekove koji pomažu u kontroli raznih bolesti koje su nekad bile smrtonosne, ali zahvlajujući njoj, više nisu. No, usprkos medicinskom napretku, prevencija je ključna za održavanje zdravlja i ranu borbu protiv bolesti.

Rak, bolest koja zastrašuje mnoge ljude, ima veće šansu za izlječenje kada se rano otkrije. Prestaje biti tako zastrašujuća kada povremeno radimo preventivne testove i osluškujemo svoje tijelo. Rak može napasti različite dijelove našeg tijela, pa je važno obratiti pozornost. Donosimo vam 10 znakova upozorenja na koje morate paziti:

1. Česti kašalj

Često kašljanje može biti znak alergije - ali kad je kašalj vrlo uporan, razmislite o traženju mišljenja stručnjaka. Većina kašlja nije rak, ali stalni kašalj treba procijeniti jer može biti simptom raka pluća.

2. Učestala bol u zglobovima

Bolovi u zglobovima je jedan od simptoma raka kostiju, bilo da je česta ili ne. Ako imate glavobolju, ne znači da imate tumor na mozgu, ali je uvijek dobro provjeriti. Rak jajnika često se dijagnosticira nakon trajnih bolova u trbuhu. Rak pluća može biti uočen zbog bolova u prsima.

3. Gubitak težine bez dijete

Iako je gubitak težine san mnogih žena, gubitak težine bez dijete može biti pokazatelj bolesti. Pazite na iznenadnu promjene u težini.

4.  Žutica

Iako se žutica kože najčešće vidi kod beba, kad se pojavljuje kod odraslih osoba, može biti znak problema s jetrom, uključujući rak.

5. Ustrajna bol u oku

Bol u oku, simptom raka očiju, lako se može zamijeniti za umor. Ako bol ne prestaje, odmah se posavjetujte s liječnikom.

6. Promuklost

Promuklost može početi kao oticanje glasnica uzrokovano ozbiljnijim problemom i može biti indikator raka.

7. Tamne mrlje i pjegice koje mijenjaju boju i veličinu

Nikada nije loša ideja da se pjege i madeži povremeno provjeravaju. Također, treba ispitati sve nove tamne mrlje na koži. Rak kože tako se može točno detektirati.

8. Umor bez vidljivog uzroka

Pretjerani umoran bez vidljivog razloga može biti znak leukemije, raka krvi. Biti svjestan takvih promjena u tijelu, može vam spasiti život.

9. Vaginalni iscjedak sa ili bez krvi

Također treba paziti i na iscjedak različitih boja i mirisa. Vaginalno krvarenje koje nije dio menstrualnog ciklusa, može ukazivati na rak vrata maternice. Idite na pregled kod ginekologa bar jednom godišnje.

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

10. Proljev i krv u stolici

Krv u stolici i česti proljev mogu biti simptom da se nešto događa sa crijevima i javite se svom liječniku opće prakse da vidite koji su daljni koraci provjere.

Nemojte se prestrašiti svaki put kada primijetite bilo kakve simptome, kao što su ovi gore navedene. Zapamtite da su mnoge od tih stvari i uobičajeni simptomi drugih bolesti i stvari s kojima se svakodnevno susrećemo. Međutim, ako bilo koji od ovih simptoma traje dulje od normalnog, uvijek je pametno provjeriti. To bi vam moglo spasiti život.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba