OGLAS

ako kažu stručnjaci...

Liječnici potvrdili već poznatu stvar: energetska pića nisu zdrava, osobito u kombinaciji s alkoholom

Image
Foto: Thinkstockphotos

Liječnik je kazao i da nije uputno miješati alkohol s energetskim pićima jer ona prikrivaju učinak alkohola, bar privremeno, što pojedinca može potaknuti da konzumira više alkohola nego što može podnijeti

8.11.2016. u 15:34/ Vijesti.hr

Energetska pića su mnogima omiljeni napitci, no nisu jako zdravi, osobito ako ih se konzumira u kombinaciji s alkoholom, kažu stručnjaci. 

Njemački kardiolog Herbert Brueck naveo je nekoliko loših strana ove vrste napitaka. 


Na pitanje "mogu li energetska pića uistinu prouzročiti srčane palpitacije", odgovorio je potvrdno te objasnio da ovi napitci povećavaju razinu adrenalina u organizmu što uzrokuje 'lupanje' srca i aritmije. Pojava je osobito opasna ako se pojedinac istodobno bavi sportom ili pleše. Energetski napitci povećavaju krvni pritisak i potiču opću uznemirenost. 

Dr. Brueck je kazao da su u osobitoj opasnosti djeca koja su osjetljiva na kofein, jedan od sastojaka energetskih napitaka. S obzirom na to da nisu naviknuta na kofein, njihova reakcija može biti vrlo snažna. 

Na pitanje bi li osobe sa srčanim problemima i bolestima smjele konzumirati energetske napitke dr. Brueck je odgovorio negativno. "S obzirom na to da adrenalin povećava krvni pritisak osoba sa srčanim bolestima poput pacijenata sa suženjem aortalnog zaliska ili onih koji pate od srčane insuficijencije, ova im se pića nikako ne preporučuju."

Liječnik je kazao i da nije uputno miješati alkohol s energetskim pićima jer ona prikrivaju učinak alkohola, bar privremeno, što pojedinca može potaknuti da konzumira više alkohola nego što može podnijeti. Usto sam alkohol može biti uzrok srčane aritmije, što spomenutu kombinaciju čini osobito opasnom. 

Dr. Brueck je glasnogovornik Njemačke udruge kardiologa, a internom medicinom i kardiologijom kao subspecijalizacijom bavi se od 1994. 


Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba