Drugo stanje

20 zanimljivih činjenica o trudnoći koje možda niste znali

Image
Foto: Thinkstock

Puno će se toga dogoditi tijekom otprilike 40 tjedana trudnoće. Možda očekujete neke od promjena, ali druge vam mogu izgledati iznenađujuće

23.1.2018. u 11:55/ Život i stil

1. Najduža zabilježena trudnoća trajala je 375 dana. Prema vijesti iz Time Magazina iz 1945. godine, žena po imenu Beulah Hunter rodila je u Los Angelesu gotovo 100 dana kasnije od trajanja prosječne trudnoće od 280 dana.

2. Jedna od najkraćih zabilježenih trudnoća, u kojoj je beba preživjela, trajala je samo 22 tjedna. Dijete je imalo brojne komplikacije, ali je preživjelo. 

3. Najstarija zabilježena žena koja je rodila imala je 66 godina. Indijka Daljinder Kaur prvo je dijete, svoga sina, rodila u 72. godini, nakon liječenja na klinici za plodnost.

4.Volumen krvi u tijelu tijekom trudnoće povećava se za čak 40 do 50 posto. Ovo povećanje pomaže kod dodatnog kisika potrebnog za održavanje zdrave trudnoće.

5. Maternica se može proširiti tijekom trudnoće. Tijekom prvog tromjesečja, riječ je o veličini naranče. Do trećeg tromjesečja proširuje se na veličinu lubenice.

6. Trudnice mogu početi proizvoditi majčino mlijeko u 14. tjednu trudnoće.

7. Tijekom trudnoće, može doći do promjena glasa trudnice, zbog toga što hormonske promjene mogu uzrokovati da glasnice naoteknu. Vjerojatno će se vratiti u normalno stanje nakon porođaja ili dojenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Do trećeg tromjesečja, dijete u razvoju može prepoznati majčin glas u maternici.

9. Oko jedna u svakih 2.000 beba rađa se sa zubima. To su natalni zubi i ponekad ih treba ukloniti liječnik. Mogu biti bolni za majku tijekom dojenja. Također mogu biti i opasni - postoji rizik da se mogu progutati.

10. Mnoge trudnice u Kini izbjegavaju hladnu hranu poput sladoleda i lubenice. Vole vruće napitke poput čaja i juhe jer vjeruju da je trudnoća "hladne" prirode i da vruće tekućine pomažu uravnotežiti yin i yang. Nema dokaza koji podupiru ovu tvrdnju.

Image
Foto:
Image

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

11. U Japanu trudnicama se može izdati bedž koji mogu staviti na torbicu ili objesiti na ogrlicu. Ideja je da će putnici u vlakovima i autobusima vidjeti značku i ponuditi svoje mjesto, čak i kada je žena u ranoj trudnoći i još se ne vidi trbuščić.

12. Turska ima najveću stopu beba rođenih carskim rezom (50,4 po 100 živo rođenih), dok Island ima najnižu (15,2 po 100).

13. 2015. godine, 17.8 posto trudnica u Francuskoj pušilo je u trećem tromjesečju. Kao rezultat toga, bolnice su počele nuditi bonove za plaćanje, u zamjenu za sudjelovanje u programu prestanka pušenja tijekom trudnoće.

14. Najveći broj beba rođenih živih, od jedne majke jest osam. U 2009, Nadya Suleman rodila je šest dječaka i dvije djevojčice u Kaliforniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15. Najveći broj blizanaca na svijetu rađa se u Beninu, državi u zapadnoj Africi. Rodi se 27.9 posto blizanaca na 1000 rođenih.

16. Kod parova u dobi od 30 godina, mjesečne šanse za začeće su oko 20 posto. Do 40. godine, šanse se smanjuju za oko pet posto svaki mjesec.

17. Bebe mogu plakati u maternici. Istraživači su otkrili bebine izraze nezadovoljstva pomoću ultrazvuka, počevši od 28. tjedna trudnoće.

18. Bebe u trbuhu mogu osjećati okus hrane koju mama jede. Možda zato i imate žudnju za određenom hranom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19. Bebe u trbuhu mokre, piju mokraću pa opet mokre i ponovno je popiju.

20. Trudnicama mogu narasti stopala za jedan broj u trudnoći, zbog hormona relaksina koji opušta ligamente zdjelice, ali i stopala te zbog povećane tjelesne težine.

Pogledajte naš detaljan vodič Trudnoća po tjednima

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba