'čelična maternica'

27 poroda i 69-ero djece: majka rekorderka uzburkala debatu među liječnicima

Image
Foto: Sergei Prokudin-Gorskii / commons.wikimedia.org

Pitanje koje muči liječnike jest može li žensko tijelo doista izdržati toliko poroda?

16.1.2019. u 8:19/ Život i stil

Postati mamom ili tatom za mnoge je san, ali većina nas složila bi se da je dvoje ili troje djece sasvim dovoljno. Međutim, obitelj Vassilyev nije tako smatrala. Oni su, navodno, u 18. stoljeću zajedno dobili 69-ero djece, a tom brojkom i danas drže rekord. Neki izvori tvrdi da se gospođa Vassileyeva zvala Valentina, ali nije potvrđeno. Međutim, u Guinnessovoj knjizi rekorda ona je žena s najviše rođene djece ikada. 

Valentina Vassilyeva i Feodor Vassilyev bili su seljaci iz opustošene Shuye u Rusiji, a živjeli su između 1707. i 1782. godine.

Ako je za vjerovati Guinnessu, Vassilyeva je prošla kroz nevjerojatnih 27 poroda: 16 ih je završilo s blizancima, 7 s trojkama, a čak 4 s četvorkama.

Budući da nije bila fertilna cijeli život, vjerojatno je djecu rođala u periodu između 1725- i 1765. To joj je ostavilo 40 godina za 27 poroda. Možda vam zvuči sasvim dovoljno, ali pogledajte iz sljedeće perspektive. Prosječna trudnoća traje 40 tjedana, ali što više djece imate u trbuhu, to je vjerojatnije da će porod doći ranije. To bi značilo da je Vassilyeva možda imala 37-tjedne trudnoće s blizancima, 32-tjedne s trojkama te 30-tjedne s četvorkama. Sve nas vodi do 936 tjedana trudnoće što bi značilo 18 godina. Vassilyeva je provela nevjerojatnih 18 godina s trudničkim trbuščićem.

No, liječnici upozoravaju na 'providnost' ove priče pa tako izlažu nekoliko problema koji onemogućavaju Vassilyevoj da rodi toliki broj djece.

(FOTO: Sergei Prokudin-Gorskii / commons.wikimedia.org )

  • višestruka ovulacija događa se kada tijelo otpusti više jajašca u ciklusu. Ovo nije česti slučaj (samo 5 do 10 posto svih ciklusa). Fenomen je i zato što je izbjegla sindrom nestalog blizanca pri čemu posteljica, jači fetus ili čak majčino tijelo 'upije' jedan fetus.
  • trudnoća i porođaj naporni su za žensko tijelo. Ako ne prođe više od 18 mjeseci između trudnoća, nastaje rizik za mamu i dijete. Žensko tijelo nema se vremena oporaviti, a zamislite tek s 27 porođaja pri čemu je samo dvoje djece umrlo.Koliko je to moguće -liječnici nisu sigurni. 
  • znanstvenici kao treću najveću sumnju navode to da je gotovo nemoguće da je toliko djece preživjelo bez moderne medicine, a kamoli u seoskom životu 18. stoljeća u Rusiji.

No, povjesničari navode da je obitelj Vassilyevih doista postojala. U jednom pismu poslanom iz Nikolskiy samostan u Moskvu navodi se da je Feodor Vassilyev tada imao 82 djece, a podaci su objavljeni u 1834. u listu Saint-Petersburg Panorama.

Vjerujete li u ovaj nevjerojatan rekord ili ćete se ipak držati medicinskih podataka?

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba