magnetska rezonancija

3D snimka otkrila kako se bebina glava mijenja tijekom porođaja

Image
Foto: www.profimedia.hr

Uz nove pothvate liječnika moguće je vidjeti kako se i bebino tijelo prilagođava tijekom porođaja, a nove spoznaje su fascinatne

17.5.2019. u 12:20/ Život i stil

Kada u svojim rukama držite dijete teško je povjerovati da je to predivno stvorenje bilo u vašem tijelu. Tijelo žene se toliko mijenja i prilagođava tijekom trudnoće, uz modernu medicinu možemo vidjeti koliko se i bebino tijelo mijenja tijekom porođaja.

NBC News izvijestio je da je sedam žena u Francuskoj rodilo unutar magnetske rezonancije, a fotografije koje su nastale točno pokazuju kako se dijelovi lubanje pomiču kako bi glava mogla proći kroz porođajni kanal. Tijekom tog procesa mozak je zaštićen.

Tijekom istraživanja i liječnici su se iznenadili koliko se dječja glavica mijenja tijekom porođaja. "Kada smo vidjeli promjenu oblika glave, otkrili smo da smo tijekom porođaja podcijenili mnogo toga", kaže dr. Oliver Ami, voditelj istraživanja. "Fetalno oblikovana glava" događa se kada beba napusti maternicu i spusti se porođajni kanal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom vaginalnog porođaja, mozak fetusa se deformira u različitim stupnjevima ovisno o stupnju preklapanja kostiju. Fetalno oblikovana glava nije vidljiva kod većine novorođenčadi nakon rođenja", kaže Ami za NBC News.

Kod pet od sedam beba koje su rođene u magnetskoj rezonanciji glava se vrlo brzo vratila u stanje prije porođaja. Nekim bebama potrebno je više vremena, liječnici se nadaju da će s vremenom i prije porođaja znati koje bebe bi mogle imati probleme s prolaskom kroz kanal. 

Upravo se čita

Image
sve se komplicira

Zambijski ured za migraciju: 'Hrvate čeka kazneni progon, sutra bi trebalo biti novo ročište'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba