faza u razvoju

4 razloga zašto se mala djeca boje sama ići na zahod

Image
Foto: www.profimedia.hr

Dio problema je što se djeca često boje koristiti zahod i ne razumiju zašto moraju ići 'tako daleko' kada se oproste od pelena

6.9.2019. u 14:50/ Život i stil

Djeca su često opravdano ponosna na nove vještine koje svladaju u svojim malim važnim godinama: trčanje, penjanje i odijevanje i sl. Zato su roditelji često zbunjeni kada nešto takvo osnovno kao odlazak na zahod postane problematično. Dio problema je što se djeca često boje koristiti zahod i ne razumiju zašto moraju ići "tako daleko" kada se oproste od pelena.

Mnogi roditelji shvate da njihova djeca vrlo brzo nauče kako mokriti na zahodu, ali odlazak na njega zna biti velika borba. "Što je dijete veće to će vjerojatno i ovaj problem biti veći", kaže edukatorica Allison Jandu za Romper. "Ako dobro razmislite , što dulje čekate na upoznavanje s kahlicom, to će dijete duže imati istu naviku i otpor će biti veći kada dođe vrijeme za promjene", kaže dalje. Ovi i još neki problemi mogu učiniti da odvikavanje od pelena dugoročnim procesom.

Čega se sve mala djeca boje u procesu odvikavanja od pelena

1. Boje se školjke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Školjka može biti strašna malom djetetu zbog mnogo razloga. Sama veličina može biti zastrašujuća, dijete osjeća nestabilnost dok sjedi, a da ne spominjemo da ne može lako sjesti i spustiti se sa školjke. Tu je i ispiranje školjke, zbog čega dijete ima osjećaj da nešto iz školjke kreće prema njemu. A djeca koja su osjetljiva na zvukove mogu biti preplašena", kaže Jandu. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Možete započeti ovaj proces tako da dijete stavite na stolac za školjku koji je posebno dizajniran za djecu, ako dijete ni to ne želi, Jandu savjetuje da kahlicu stavite do školjke kako bi mu bilo lakše. 

2. Strah ih je zbog 'puštanja'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve dvije do tri godine života djeca obavljaju malu i veliku nuždu u mekanu pelenu što im osigurava komfor kojeg se ne žele odreći. "Djeca osjećaju da svaki put kad obavljaju malu ili veliku nuždu dio njih odlazi u školjku. Puno puta, svoju stolicu vide kao dio sebe pa je otpuštanje jako zastrašujuće za njih", objašnjava medicinska sestra Violet Giannone za Romper. Dalje savjetuje da pustite dijete da vas gleda na zahodu,  a možete i pustiti dijete da sjedi na toaletu kako bi se oslobodilo straha. Pokažite puno razumijevanja i strpljenja bez obzira koliko vas cijela situacija frustrira.  

3. Zatvor i bolovi

Bol može najviše demotivirati i dijete će učiniti sve kako bi izbjeglo bol. Ako malo dijete ima bolnu stolicu, njegova reakcija je obično da što dulje zadržava stolicu. Naravno, ovo pogoršava cijeli problem. "Uvijek prvo razgovarajte s djetetovim liječnikom, ako sumnjate na opstipaciju", kaže Jandu.

Giannone savjetuje puno vlakana u prehrani poput jabuka, banana, krušaka i sl. što će djetetu pomoći kod zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Ne vole nepoznate kupaonice

Čak i kada djeca uspješno idu na zahod kod kuće, može se dogoditi da u tuđoj kupaonici pružaju otpor. "Javni zahodi često su pravi izazov za mališane, ponekad su potrebni mjeseci da dijete pristane ići na njih", kaže Jandu. Kako bi se prevladao strah, Jandu savjetuje postepeno privikavanje. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Česta ljetna boljka

Hrana za proljev: što jesti, a što izbjegavati

Više s weba