uključite u prehranu

5 ljekovitih biljki i začina koji će vam pomoći da živite dulje

Image
Foto: www.pixabay.com

Uključivanje zdravih biljaka i začina u prehranu, također mogu prirodno povećati šanse za produljenje života

3.7.2019. u 10:00/ Život i stil

Na trajanje nečijeg života mogu utjecati mnogi čimbenici, uključujući genetiku, okoliš i način života. Istina je da naši geni igraju određenu ulogu, međutim, mnoštvo istraživanja pokazuje da su prehrana i način života uvelike povezani s očekivanim životnim vijekom.

Kombinacija zdrave težine, povećane tjelesne aktivnosti, smanjenog stresa i kvalitetnog sna obično se spominju kao glavni čimbenici u dugom životu. Dodatni čimbenici, kao što su uključivanje zdravih biljaka i začina, također mogu prirodno povećati šanse za produljenje života.

Starenje je prirodan, neizbježan proces koji svatko mora doživjeti i ne može se spriječiti, ali se može usporiti pomoću prehrane. Tijekom posljednjih nekoliko godina adaptogene biljke su ušle u svijet zdravlja. Adaptogeni se odnose na biljke i korijenje koje se "prilagođavaju" onome što naše tijelo treba i pomaže mu u odupiranju od bolesti i stresa.

1. Bosiljak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosiljak je još jedna adaptogena biljka koja se također koristi za smanjenje tjeskobe i stresa. Ranija istraživanja sugeriraju da uzimanje ekstrakta listova bosiljka dva puta dnevno nakon obroka smanjuje tjeskobu i depresiju, ali potrebna su dodatna istraživanja.

2. Kurkuma

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Kurkuma je popularni začin, nadaleko je poznata po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Kurkumin je aktivni spoj unutar ovog moćnog korijena i odgovoran je za te učinke. Povećana upala u cijelom tijelu može povećati rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti. Dodavanjem kurkume tijekom kuhanja je jedan od načina da zaštitite svoje zdravlje.

Image

Kurkuma biljka uzgoj i korištenje

Foto: Thinkstock
Image

Kurkuma biljka uzgoj i korištenje

Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Cimet

Vrlo čest u našim smočnicama, cimet je još jedan začina koji se pokazao kao ljekovita biljka. Neka su istraživanja pokazala da cimet snižava razinu šećera u krvi i poboljšava otpornost na inzulin. Istraživanje o prednostima ovog začina još uvijek nisu dovoljna, ali dodavanje cimeta u prehranu može biti jednostavan način za prevenciju dijabetesa.

4. Kadulja

Kadulja je list koji se povijesno koristio u iscjeljivanju. Nedavna istraživanja pokazala su da poboljšava funkciju mozga i pamćenje, osobito kod osoba koje imaju početak Alzheimerove bolesti. Dakle, sljedeći put kad tražite biljku ili začin koju biste dodali u svoj obrok, pokušajte s kaduljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Ashwagandha

Ashwagandha je još jedan adaptogen, drevna biljka indijskog ayurvedskog sustava medicine. Primijećeno je da pruža višestruke zdravstvene dobrobiti, jedna od njih je smanjenje stresa i tjeskobe kod odraslih. Ova moćna biljka može se naći u dodatku ili u prahu i lako se može dodati u smoothieje.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Događa se svima

Najbolji način kako se brzo otrijezniti i riješiti dosadnog mamurluka

Više s weba