žensko zdravlje

5 mitova o menstruaciji u koje trebate prestati vjerovati

Image
Foto: www.profimedia.hr

Približno polovica svjetske populacije ima menstruaciju, ali još uvijek postoje različiti mitovi. Donosimo neke od najčešćih zabluda

14.2.2019. u 14:35/ Život i stil

Menstruacija obično traje između 3 i 7 dana, a javlja se svakih 28 dana, iako dužina ciklusa može varirati kod svake žene. Ovaj proces doživaljaju žene koje čine oko polovice svjetske populacije, ali i dalje postoje različiti mitovi. Mnoge kulture diljem svijeta još uvijek smatraju da je menstruacija "prljava" i "nečista", a često je i tabu tema. Donimo najčešće mitove vezane za menstruaciju: 

1. Seks za vrijeme mjesečnice

Jedan od glavnih mitova koje vladaju svijetom je da žena ne može zatrudnjeti tijekom menstruacije, a ta ideja je potpuno pogrešna. Iako je istina da su mnoge žene najmanje plodne u tom periodu, puno toga ovisi o dužini mjesečnih ciklusa. Vrhunac plodnosti je tijekom faze ovulacije, koja obično traje od 12. do 16. dana ciklusa. Prosječan ciklus traje 28 dana, međutim neke žene imaju ciklus od 21 dan što znači da je i vrijeme ovulacije drukčije. Štoviše, sperma može preživjeti do pet dana,  a neki izvori čak navode i sedam. 

Image
nemojte ignorirati promjene

Što vam govori boja mjesečnice: 6 stvari koje možete saznati

Image
nemojte ignorirati promjene

Što vam govori boja mjesečnice: 6 stvari koje možete saznati

Seks bez zaštite tijekom menstruacije znači da sperma može preživjeti dovoljno do ovulacije što može rezultirati trudnoćom. Naravno, takav seks povećava rizik od spolno prenosivih bolesti i trudnoće.

Nema razloga zašto ne biste uživali u seksu tijekom menstruacije, dapače popravit će vam raspoloženje i smanjiti grčeve.

2. Preskakanje mjesečnice uz pilule

Postoji mitovi koji kažu da je nesigurno koristiti kontracepcijske pilule za preskakanje menstruacije. Većina ginekologa se slaže da je taj pristup siguran. Mnogi vjeruju da je mjesečnica važna samo za reprodukciju. "Mjesečnica je ohrabrujuća, ali svakako nije nužna. S produljenom kontracepcijom rizici su mali, pa žene mogu imati puno korisiti od njih", kaže James Segars sa Sveučilišta Baltimore. 

Za mnoge žene, simptomi mjesečnice mogu smanjiti funkcioniranje i kvalitetu života. Teška krvarenja, velika bol i drugi neugodni simptomi poput migrena. 

3. Kupanje je zabranjeno

Neki vjeruju da je kupanje ili čak i tuširanje nesigurno za vrijeme mjesečnice. Zato što vjeruju da voda potiče ili zaustavlja krvarenje zbog čege će se žena razboljeti

Iako topla voda može poticati menstrualno krvarenje, također može smanjiti grčeve i napetost mišića. Krvarenje ne prestaje tijekom kupanja, ali pritisak vode može privremeno spriječiti protok krvi iz vagine. Nema razloga da se tijekom mjesečnice ne kupate ili tuširate, osjećaj čistoće pomoći će vam da se bolje nosite s tegoba.

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

4. Menstrualna sinkronizacija

Pojam "menstrualna sinkronizacija" prvi se put pojavio kao znanstvena ideja u časopisu "Nature article" 1971. godine. U članku se tvrdilo da su žene koje su živjele zajedno ili koji su bili bliske prijateljice, iskusile povećanu "menstrualnu sinkronizaciju". 

Međutim, posljednja istraživanja nisu potvrdila rezultate studije iz 1971. i vjeruju da metodologija nije bila dobra. "Ljudi vole uzbudljive priče. Sve želimo objasniti kao nešto smisleno. Ideja da je nešto slučajno jednostavno nam nije toliko znaimljiva", objasnila je atropologinja Alexandra Alvergne za BBC. Autori istraživanja vjeruju da se to vjerojatno dogodi zato što su žene koje su tako bliske "razmjenjivale" feromone tijekom vremena, što je na kraju dovelo do te pojave.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

5. Mit o tamponima

Mnoge žene vjeruju da im stavljanje tamona može uzrokovati oštećenja. Stavljanje tampona ne bi trebalo biti neudobno i vrlo je važno redovito mijenjati tampone, što znači svaka četiri sata. Postoji i mit da se tampon može "izgubiti u vagini". Ovo jednostavno nije istina je tampon neće otići nigdje. Cerviks je na vrhu vagine i otvor je nije dovoljno velik da bi tampon mogao otići.

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​​

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
default_cta
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba