lakši život

5 načina da zaustavite umor i počnete se osjećati poletno

Image
Foto: Thinkstock

Neispavanost je jedno, a umor nešto posve drugo. Može biti uzrokovan stresom, boli ili lošim životnim stilom. Evo kako ćete se osjećati bolje

11.12.2019. u 15:10/ Život i stil

Razlika između umora i pospanosti

"Vrlo je važno otkriti razliku između umora i pospanosti", kaže Hugh Selsick za The Guardian. "Umor znači nedostatak energije i koncentracije te razdražljivost. Pospanost je obično znak poremećaja spavanja ili nedovoljno sna; umor može biti uzrokovan mnogim stvarima - stresom, bolovima, anemijom ili problemima s hormonima", kaže dalje. Ako se zabrinuti zbog spavanja, Selsick preporučuje da potražite liječničku pomoć.

Izbjegavajte iskušenja

"Ako ostajete budni dodatnih pola sata zbog još jedne epizode na TV-u možete se osjećati umorno idućih 16 sati sljedećeg dana. Zbog dodatnih pola sata spavanja osjećat ćete se bolje sljedećeg dana. To je jako dobra investicija", kaže dalje Selsick. Ako si priuštite dodatnih pola sata, pet dana u tjednu može učiniti veliku razliku. Promjena se neće nužno dogoditi odmah "jer ako hodate okolo umorni zbog nespavanja, potrebno vrijeme da sve nadoknadite". Preporučuje da radite to mjesec dana i ako se onda ne osjećate bolje, onda nije problem spavanje i trebate tražiti dalje.

Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

(Foto: Profimedia.hr)

Odrasli trebaju rutinu spavanja

"Izbjegavajte alkohol, nikotin, kofein i druge stimulanse prije spavanja i obilne obroke", objašnjava profesor Martin Marshall. Provjerite koliko ste izloženi plavoj svjetlosti. "Gledanje televizije i korištenje digitalnih uređaja kao što su pametni telefon i tablet može povećati budnost. Neka vaša soba bude ugodna za spavanje: tamna, tiha i uredna", dodaje i dalje kaže. "Vježbanje može smanjiti stres, što može pomoći kod spavanja, ali također razbuđuje pa ga je dobro izbjegavati nekoliko sati prije spavanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Buđenje bez telefona

Telefoni koji zvone ili se pale tijekom noći prijetnja su snu, kaže Selsick. Svi se budemo nekoliko puta tijekom noći i to je potpuno normalno. "Probudimo se, provjerimo okolinu i nastavimo dalje spavati. Ali ono što smo vidjeli u našim laboratorijima da kada se ljudi probude, prvo posegnu za svojim mobitelima. To ih drži budnima dulji period tijekom noći", dodaje. Koristite budilicu, a telefon ostavite što dalje od sebe.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Redovite jedite proteine

"Ovo će vam pomoći da održite uravnoteženu razinu šećera u krvi", kaže nutricionistkinja Jackie Lynch. "Također će pomoći da izbjegnete gubitak energije tijekom poslijepodneva. Hrana koja je bogata proteinima često sadrži željezo što je dodatni bonus za ljude koji naginju anemiji. Meso, riba, jaja, orašasti plodovi i mahunarke dobar su izvor", kaže dalje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba