jednostavno i učinkovito

5 savjeta neurokirurga kako prevladati nesanicu

Image
Foto: Thinkstock

Puno ljudi ima probleme s nesanicom zbog sve većg stresa u svakodnevnom životu, ali uz male promjene moguće je poboljšati situaciju

23.7.2019. u 10:15/ Život i stil

Vaše oči su zatvorene, ali vaš um trči kroz različite popise za sutra ili kroz događaje koji su iza vas. Niste sigurni je li prošla minuta ili sat. Postajete očajni jer znate da se bliži trenutak kada se treba ustati iz kreveta. 

Nesanica nije šala - bilo da je kronična ili povremena, nedovoljno kvalitetan noćni san može utjecati na kvalitetu vašeg rada, zdravlja i uravnoteženosti.

Dr. Rahul Jandial, neurokirurg i neuroznanstvenik, autor je knjige "Neurofitness: A Brain Surgeon’s Secrets to Boost Performance and Unleash Creativity" koja je utemeljena na godinama istraživanja, a za stranicu The Chalkboard dao je savjete za prevladavanje svakodnevice. 

1. Raspored spavanja

Buđenje u isto vrijeme tijekom tjedna, ali i vikendom i na odmoru može pomoći za dobar ritam spavanja. To će pomoći da ostanete u ritmu koji postavlja unutarnji sat za spavanje.

2. Izbjegavajte kofein u poslijepodnevnim ili večernjim satima

Kofein može ostati u vašem sustavu deset do dvanaest sati, pa je rano poslijepodne  najbolje vrijeme za prestanak unosa kofeina.

3. Ako ne zaspite nakon 20 minuta, najbolje se ustati iz kreveta

To je razumna preporuka. Definitivno se nije dobro okretati neodređeno vrijeme. Kada ustanete, učinite nešto opušteno i držite svjetla smanjena.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

4. Krevet neka bude samo mjesto za spavanje i seks

Upravo se čita

Image
PRIMORAC U DANASU

'Spremni smo pregovarati sa sindikatima, 15% svakako nije malo, zahtjev je težak milijardu eura'

Iako zvuči jako strogo, ovo je dobar princip. Ako se borite s nesanicom dobro je izbjeći gledanje televizije i čitanje jer ste tako izloženi svjetlosti. 

5. Isključite sve elektroničke naprave 30 minuta prije spavanja

Ovo je najteža preporuka koju treba slijediti. Međutim, pomoći će vam da lakše utonete u san i izbjegnete svjetlost i dodatne distrakcije. 

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lagan san

Razlozi zašto beba nemirno spava - i što možete napraviti

Više s weba