budite sebi najbolji

7 načina kako se nositi sa stresom i sačuvati zdravlje

Image
Foto: Thinkstock

Stresni događaji su dio života i ne možemo ih izbjeći, ali možemo naučiti kako se nositi sa stresom i sačuvati svoje zdravlje

10.5.2018. u 15:07/ Život i stil

Prije svega treba upoznati sebe i uvidjeti što nas čini nemirnima i kako reagiramo u stresnim situacijama. Potom treba mijenjati obrasce ponašanja i uvesti neke nove stvari u svoj život. 

Načini kako se učinkovito nositi sa stresom:

1. Zdravo se hranite i vježbajte - prehrana bogata hranjivim tvarima, svježe i kvalitetno voće i povrće djeluju dobro ne samo na tijelo, nego i na duh. Obratite pozornost na to kako se osjećate kada pojedete kutiju keksa, a kako kada pojedete zdjelicu voća. O vježbanju ne treba posebno govoriti. Poznato je da se dok vježbamo u tijelu luči hormon sreće - prirodno oružje protiv stresa. 

2. Prakticirajte tehnike opuštanja  - joga, tehnike disanja, masaže i meditacije pomoći će vam opustiti se, što je vrlo važno iako to često podcjenjujemo. Kroz jogu ćete poečti doživljavati svoje tijelo, osluškivati ga i bolje upoznati. Naučit ćete duboko disati što je vrlo konstruktivan način da se opustite i posvijestite trenutak u kojem se nalazite te se povežete sa svijetm oko sebe. Masaža, primjerice tajlandska, pomoći će vam da izbacite iz sebe strahove i negativne emocije, dok će vam meditacija smiriti um i centrirati vas.  

3. Pronađite vremena za hobije, otkrijte što vas veseli - vrlo je važno naći vremena za sebe i svoje radosti. Ako vas svakodnevica melje vjerojatno ste i zaboravili da postoje stvari koje vas vesele. Bez obzira imate li djecu i puno obaveza, ne smijete zapostaviti sebe jer to dugoročno šteti i vama i vašoj obitelji. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

4. Stvarajte i njegujte zdrava prijateljstva - dobar prijatelj je zlata vrijedan i to zaista mislimo. U lijepim trenucima dijelit će s vama radost, u onim teškim bit će vam slamka spasa i svjetlo na kraju tunela. Bit će onaj koji će vas prigrliti i podići kada vam je tonajpotrebnije. Dobar prijatelj izvlači najbolje iz nas. 

5. Njegujte smisao za humor - od srca se nasmijati bolje je od svake psihoterapije. Ako imate sreće da se družite s humorističnim osobama, zovite ih na ručak, kavu ili u šetnju. Ako ste vi jedna od njih, dajte si oduška. Ako niste, pogledajte komediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Volontirajte u svojoj zajednici - činiti dobro drugome i pomagati daje smisao našem životu i obogaćuje i nas i druge.

7. Potražite profesionalnu pomoć kada vam je potrebna - nije sramota tražiti i prihvatiti pomoć. Osvrnite se oko sebe, pogledajte što vam treba i pitajte. Riješit ćete svoje probleme i obogatit svoj život. 

Stavljanje stresa pod kontrolu i uzimanje života u svoje ruke imaju dugoročnu korist za vas - smireni um, mentalnu stabilnost i puno kvalitetniji život.  

Strahovi su posebno učinkoviti okidači stresa, a i sami znate da su u većini slučajeva neutemeljeni. Suočite se sa svojim strahovima. Mislite o njima, analizirajte ih, susretnite se s njima i vidjet ćete da su u biti bezopasni. Manje strahova znači manje prepreka u životu i disanje punim plućima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Suočite li se sa strahovima naučit ćete kako se nositi sa stresom, a što je još bolje, uvelike će se smanjiti broj stresnih situacija u vašoj svakodnevici.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba