Najvažnija su djeca

Adopta: Nacrt novog Obiteljskog zakona za posvojenja je korak unatrag

Image

Adopta upozorava da niz odredbi otežava položaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Problematični su definicija i postupak posvojenja

12.10.2017. u 9:50/ Život i stil

Adopta, udruga za potporu posvajanju, traži temeljitu doradu dijela novog Obiteljskog zakona vezanog uz posvojenje. Zbog toga je udruga poslala otvoreno pismo Nadi Murganić, ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

Prijedlog novog Obiteljskog zakona ima niz odredbi koje štete djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posvojiteljima i onima koji to žele postati.

Polazna točka za sve treba biti dobrobit djeteta, a ona izostaje već u zakonskoj definiciji posvojenja. U prijedlogu novog Obiteljskog zakona posvojenje je definirano kao ostvarivanje roditeljstva potencijalnih posvojitelja, a Adopta smatra da je posvojenje potrebno definirati kao poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi kojim se stvara trajni odnos roditelja i djeteta.

Image
Foto: Thinkstockphotos/Ilustracija
Image
Thinkstockphotos/Ilustracija

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlogom novog Obiteljskog zakona nedorečeno je vraćanje roditeljske skrbi. Šturo se navodi da to pravo može biti vraćeno ako prestanu razlozi zbog kojih je roditelj bio lišen prava na roditeljsku skrb. Trenutačno pak važeći zakon jasno isključuje mogućnost vraćanja roditeljske skrbi ako je dijete prije toga posvojeno.

Adopta u otvorenom pismu ministrici Murganić također zahtijeva da novi zakon u potpunosti preuzme sadržaj članaka 189. i 190. aktualnog zakona koji kažu da je pristanak roditelja za posvojenje moguće nadomjestiti odlukom suda u izvanparničnom postupku u slučajevima kada roditelj dulje vrijeme zloupotrebljava ili grubo krši roditeljsku odgovornost, dužnost i prava.

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

Cijeli postupak posvojenja treba biti podređen dobrobiti djeteta

Zbog toga se Adopta zalaže da dijete starije od dvanaest godina aktivno sudjeluje u postupku uz mogućnost da u bilo kojem trenutku slobodno izrazi svoje mišljenje što uključuje i mogućnost njegova odustajanja od posvojenja.

Tijekom samog postupka posvojenja ključni je dio priprema djeteta za posvojenje. Taj je dio Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nacrtom prijedloga novog zakona u potpunosti marginaliziralo. Naime, priprema djeteta za posvojenje svedena je na upoznavanje s potencijalnim posvojiteljima uz izričitu zabranu probnog smještaja djeteta kod osobe koja ga namjerava posvojiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo rješenje dovodi dijete u položaj da se treba trajno preseliti i započeti novi život s osobama koje poznaje površno, u prostoru koji vidi prvi put. Suprotno mišljenju Ministarstva, dijete neće uslijed nekoliko prespavljivanja u domu potencijalnih posvojitelja s njima stvoriti trajnu emocionalnu vezu, ali će novi prostor osjećati bliskim te sobu i stvari u njoj zvati svojima.

Kako bi se posvojitelji pripremili za posvojenje, među ostalim, moraju proći stručnu pripremu. Trenutačno ju provode stručni radnici centra za socijalnu skrb i drugih ustanova socijalne skrbi te organizacija civilnog društva poput Adopte, no ni to nije dovoljno. Stručna se priprema za posvojenje ne može dobiti u većem dijelu zemlje, pa, primjerice, bračni par iz Slavonskog Broda treba pronaći način kako svakodnevno ići na edukaciju u Osijek. Nacrt novog Obiteljskog zakona 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodna pojava

Dlake oko bradavica kod žena: koji su mogući uzroci i kako ih se riješiti?

Više s weba