tko bi rekao

Aerobne vježbe kriju najčudotvorniji lijek koji posjedujemo

Image
Foto: Thinkstock

Hodanje, trčanje, plivanje, planinarenje ili bilo koji način da se oznojite barem triput tjedno po pola sata, izuzetno dobro djeluju na zdravlje. Evo zašto

11.12.2017. u 11:16/ Život i stil

Nedavno objavljena studija pokazala je kako plivanje, hodanje, trčanje, planinarenje ili bilo koja druga areobna vježba mijenjaju bakterije u našim crijevima na bolje. Bakterije igraju važnu ulogu u organizmu i ključ su zdravlja.

"Ovo je prva studija koja pokazuje utjecaj aerobnih vježbi na naša crijeva", kaže Jeffrey Woods sa Sveučilišta Illinois, ne krijući oduševljenje rezultatima studije. Dodaje kako to vježbanje treba biti kontinuirano i rekreativno, a ne kratkoročno u svrhu skidanja kilograma.

Woods i tim su proučavali 32 mršave i pretile žene koje su prije početka studije bile potpuno neaktivne. U idućih šest tjedana su tri puta tjedno biciklirale, hodale ili se na neki drugi način bavile aerobnim vježbanjem. Počele su s 30 minuta treninga, da bi ga s vremenom produljile na 60 minuta. Nakon šest tjedana ovakvog režima rečeno im je da se vrate na način života koji su vodile prije početka studije.

Znanstvenici su proučavali mikrobe u njihovim crijevima koristeći uzorke stolice, odmah nakon završenih šest tjedana vježbanja te potom opet nakon šest tjedana starog načina života.

Prvi rezultati (dobiveni iz stolice uzete nakon vježbanja) pokazali su da je koncentracija butirata (glavnog metabolita koji nastaje iz bakterijske fermentacije i zaslužan je za zdravlje naših crijeva) porasla. Nakon perioda bez vježbanja koncentracija butirata u crijevima se smanjila.  

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lagan san

Razlozi zašto beba nemirno spava - i što možete napraviti

Više s weba