Opasno po zdravlje

Ako dijete jede puno glutena ima veće šanse za razvoj ove bolesti u kasnijoj dobi, tvrdi studija

Image
Foto: Pixabay

Nova studjia otkrila koliko je veći rizik za razvoj autoimunološke bolesti kod djece koja unose više glutena u prvih pet godina života

16.9.2019. u 9:45/ Život i stil

Stiže loša vijest za ljubitelje kruha, tjestenine i oekarskih proizvoda. Naime, veliki unos glutena u ranijoj dobi može uzrokovati intoleranciju na gluten pa čak i celijakiju. 

Nova studija objavljena u časopisu JAMA tvrdi da djeca koja u prvih pet godina života jedu veće količine glutena nego što je normalno imaju velike šanse za razvoj celijakije, probavnog poremećaja koji šteti tankom crijevu. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Veći unos glutena povezan je s 6,1 posto većim rizikom za razvoj autoimune bolesti.  Znanstvenici su promatrali više od 6600 beba u SAD-u, Finskoj, Njemačkoj i Švedskoj. Sva su djeca nosila genotip koji je povezan s dijabetesom I tipa i celijakijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Kardiolog podijelio recept za kruh koji možete jesti koliko god želite

Za vrijeme studije čak je 1216 djece, gotovo 20 posto, razvilo intoleranciju na gluten, prvi znak negativne reakcije na taj kompleksni proteini, tvrdi autorica studije Carin Andren Aronsson. 

Upravo se čita

Image
trener svih trenera

Nakon duge i teške bolesti umro je Ćiro Blažević

Ostalih 450 sudionika, sedam posto djece, razvilo je celijakiju, a većini se dijagnoza pojavila u razdoblju između dvije i tri godine. 

Što je celijakija i kako utječe na organizam?

Osobe koje imaju celijakiju ne mogu jesti gluten jer drastično šteti tankom crijevu i obustavlja apsorpciju nutrijenata. Prema Udruzi za celijakiju, bolest pogađa jednu osobu na njih 100, a više od dva milijuna ljudi još ne znaju da imaju celijakiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

(FOTO: Thinkstock)

Veliki faktor u razvoju bolesti je unos glutena. Tako su postale sve popularnije dijete bez glutena koje su se prvo pojavile 40-ih godina prošloga stoljeća kako bi spriječile napuhavanje i pomogle ljudima da izgube višak kilograma. 

>> Izliječila kćer od teškog ekcema veganskom prehranom

No, te dijete danas nisu potpuno sigurne. Naime, proizvodi bez glutena često sadrže druge štetne sastojke kako bi 'nadoknadile' gluten. To je ponekad brašno bijele riže ili tapioka, a sadrže veće količine kalorija, šećera i masti od glutena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba