siesta

Ako nemate naviku popodnevnog spavanja, predomislit ćete se kada ovo pročitate

Image
Foto: Thinkstock

Znanstvenici potiču poslijepodnevni drijemež jer ima višestruke pozitivne utjecaje na mozak i psihu

9.10.2018. u 10:32/ Život i stil

Ako ste mislili da je popodnevni drijemež znak lijenosti, grdno ste se prevarili. Znanstvenici sa Sveučilišta Bristol su otkrili poveznicu između popodnevnog spavanja i boljeg funkcioniranja mozga.

Tvrde kako popodnevni odmor pomaže u obradi nesvjesnih podataka, odnosno pomoći će nam da shvatimo nešto što nam je bilo neshvatljiv ili da dođemo do određene ideje.

Znanstvenici su ispitanike podijelili u dvije skupine te im postavili zadatak u kojem su morali pronaći rješenje pomoću zakamufliranih informacija. Skupina koja je odspavala popodne 90 minuta prije je došla do odgovora od skupine koja nije spavala. Također, skupina koja je odspavala brže je rješavala zadatke, nego što je to činila prije popodnevnog drijemeža.   

 "Informacije koje prikupimo tijekom dana, u budnom stanju, mogu biti obrađene na nekoj duboljoj razini, tijekom sna", objašnjava koautorica studije dr. Liz Coulthard. 

U svakom slučaju kada vas idući put, a to će biti već danas, uhvati popodnevni drijemež, ne odupirite mu se. Sjetite se naši prekomorskih susjeda Talijana kojima je siesta nacionalno blago. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba