tajne psihe

Ako prečesto koristite ovu riječ može biti da imate psihičkih problema, a da toga niste ni svjesni

Image
Foto: Thinkstock /Arhiva

Često ljude koji se ovako izražavaju smatramo narcisoidnima, no možda su samo duboko u sebi nesretni....

12.3.2018. u 10:24/ Život i stil

Ako netko stalno govori o sebi, smatrat ćemo ga narcisoidnim i ne pretjerano simpatičnim. No izgleda da to nije sve... Najnovije istraživanje pokazalo je kako osobe koje često govore 'Ja' možda pate od psihičkih problema ili imaju veću šansu da psihički obole.

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal od Personality and Social Psychology pokazuje kako somenute osobe često imaju psihičkih problema poput depresije i anksioznosti. 

Znanstveni tim sa Sveučilišta Arizona to je zaključio nakon što je mjerio tzv. 'JA govor' kod 5000 osoba u SAD-u i Njemačkoj. Pronašli su čvrstu vezu između 'JA govora' i negativnih emocija poput ljutnje, napetosti, a potom i stanja poput depresije i anksioznosti.

Prosječna osoba kaže dnevno 1400 puta 'ja', dok se pretjeranim smatra ponavljanje od 2000 puta. Psiholozi to objašnjavaju činjenicom da osobe koje često koriste osobnu zamjenicu u govoru, često se referiraju na negativna iskustva iz svog života i to izgovoreno 'ja' je ustvari preslika onoga što se događa u njihovu mozgu, a tamo se roje misli i analiziraju događaji koji su doveli do negativnog iskustva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korelacija između 'JA govora' i negativne emocije vidljiva je kada osobe govore o negativnom iskustvu, primjerice poput prekida ljubavne veze. 

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba