roditeljstvo

Ako primjećujete ove 3 stvari, vaše dijete bi moglo biti tjeskobno

Image
Foto: www.pixabay.com

Što učiniti kada sumnjate da vaše dijete ima iracionalne reakcije na svakodnevne stvari u životu?

18.12.2019. u 16:40/ Život i stil

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete. Žele da bude zdravo, snažno, znatiželjno i stotine drugih pozitivnih stvari. Međutim, što učiniti kada sumnjate da vaše dijete ima iracionalne reakcije na svakodnevne stvari u životu? Što učiniti ako dijete pokazuje znakove tjeskobe? 

Klinička psihologinja dr. Kirsten Cullen Sharma za Your Tango objasnila je što je tjeskoba kod djece i što roditelji mogu učiniti. "Anksioznost je kliničko stanje, pa da bi dijete imalo anksiozni poremećaj mora ispunjavati kliničku sliku", objasnila je Sharma. "U tim slučajevima anksioznost narušava djetetovo normalno dnevno funkcioniranje", dodaje dalje.

Iako postoji niz ponašanja povezanih s anksioznošću odnosno tjeskobom, donosimo tri znaka koje je Shama posebno izdvojila:

1. Dijete govori negativne stvari

Govori li vaše dijete puno negativnih stvari i često se osjeća loše u svakodnevnim situacijama kao što su škola, sportske ili neke druge aktivnosti? Iako ovo nije jasan pokazatelj, to bi trebalo biti nešto na što ćete obratiti pozornost. Rečenice poput: "Nikad neću proći ovaj test jer sam loš u matematici" mogu dovesti do niskog samopouzdanja i do većih problema poput anksioznosti.

Image

dijete, djeca, odgoj, roditelji, obitelj, školarac, đak, učenik, škola

Foto: Pexels
Image

dijete, djeca, odgoj, roditelji, obitelj, školarac, đak, učenik, škola

Pexels

(Foto: Pexels)

2. Dijete je stalno zabrinuto

"Anksioznost se također pojavljuje u različitim oblicima. Uobičajeni načini na koje se anksioznost očituje su zabrinutost, sumnja u sebe, pretjerani strahovi i socijalna anksioznost", rekla je Sharma. Izbjegava li dijete neke obveze jer je zabrinuto da će se nešto dogoditi? Ili se boji što će druga djeca reći? Imajte na umu da je normalno biti zabrinut, pa trebate paziti kod prosudbe. "U mnogim slučajevima, osjećaj tjeskobe ili nervoze je normalan", kaže dalje. 

3. Dijete ne želi biti odvojeno od roditelja

"Kada djeca osjećaju anksioznost jer trebaju prespavati kod nekoga, vjerojatno ćete primijetiti da se osjeća nelagodno i u drugim situacijama", primijetila je Sharma. Treba biti vrlo oprezan u ovakvim situacijama. "Važno je donositi pažljive odluke o ovakvim situacijama koje izazivaju anksioznost, ovisno o mjestu na kojem je dijete i koliko je tjeskoba. Stavljanje djeteta u situacije kada će se osjećati tjeskobno može biti štetno", kaže na kraju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba