Svaki dan jedna

Ako ste ljubitelji banane, morate pročitati ovih 7 stvari o njoj. A još više, ako niste

Image
Foto: Thinkstock

Banana se smatra superhranom zbog svojih nevjerojatnih ljekovitih svojstava i treba postati dio vaše svakodnevne prehrane

14.3.2017. u 16:15/ Život i stil
Image
kuckati i mirisati

Znate li izabrati pravo voće i povrće? Pitali smo stručnjake da nam otkriju koji su plodovi najbolji za jelo

Image
kuckati i mirisati

Znate li izabrati pravo voće i povrće? Pitali smo stručnjake da nam otkriju koji su plodovi najbolji za jelo

Banana je popularno tropsko voće, bogato hranjivim tvarima kojima se može liječiti brojne bolesti i stanja. Njezin plod se smatra superhranom zbog svojih nevjerojatnih ljekovitih svojstava i treba postati dio vaše svakodnevne prehrane.

Mogu vam pomoći u borbi protiv jutarnje mučnine, osteoporoze, depresije, dijabetesa i raka bubrega. Poznato je da poboljšavaju moždane funkcije. Donosimo vam 7 razloga zašto trebate jesti banane:

1. Prevencija raka bubrega

Poboljšavaju apsorpciju kalcija u tijelu i spriječavaju nastanak bubrežnih kamenaca, što može spriječiti rak bubrega. Poboljšati će i vaše kosti i zube te vas zaštititi od makularne degeneracije, to jest degeneracije žute pjege koja uništava centralni vid.

2. Krvni tlak

Održavanje niske razine natrija važno je za snižavanje krvog tlaka, no jednako je važan unos kalija. Banane su bogate kalijem, a sadrže dobre razine proteina i dijetalnih vlakana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Astma

Istraživanje koje je proveo Imperial College of London otkrilo je kako su djeca koja su jela samo jednu bananu dnevno imala 34% manje šanse za razvijanje astme.

4. Dijabetes

Studije su pokazale kako dijabetičari tipa 1 koji su na dijeti bogatoj vlaknima imaju nižu razinu glukoze u krvi, a dijabetičari tipa 2 takvom prehranom poboljšali su šećer u krvi, lipide i razinu inzulina. Jedna srednja banana ima oko tri grama vlakana.

Upravo se čita

Image

Svećenicima zbog povišice, plaće i 1040 eura. Pitali smo vas kad ste je vi primili: 'Uf...'

5. Zdravlje srca

Vlakna, kalij, vitamin C i B6, koji se nalaze u banani, važna su podrška zdravlju srca. Jedenje banana povezano je s nižim rizikom od srčanog ili moždanog udara zbog visokog kalijem i niskog natrija.

6. Čine vas pametnijima

Banane poboljšavaju funkcije mozga, kao i kognitivne sposobnosti i sposobnost rasuđivanja. To se događa zbog bogatog sadržaja kalija koji je od vitalnog značaja za pravilne moždane funkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Pomažu kod depresije

Dobre su u borbi protiv depresije zahvlajujući triptofanu, prethodniku neurotransmitera serotonina i melatonina, koji reguliraju raspoloženje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodan problem

Imate prištiće na grudima? Evo koji su mogući uzroci i što napraviti

Više s weba