budite na oprezu

Ako želite ostati u drugom stanju jedite voće i povrće, ali ne bilo koje. Ovo umanjuje plodnost

Image
Foto: Thinkstock

Da je voće i povrće zdravo znaju i ptice na grani, no postoji kvaka, osobito za žene koje planiraju trudnoću

6.11.2017. u 13:00/ Život i stil

Naime, znanstvenici s Harvarda došli su do poražavajućih podataka da voće i povrće smanjuje šanse za začećem. Naravno, radi se o špricanom voću i povrću, a to je uglavnom ono koje najčešće jedemo (ukoliko sami ne uzgajamo svoje ili vodimo računa da nabavljamo organsko).

U istraživanju je sudjelovalo 325 žena koje su bile uključene u programe medicinski potpomognute oplodnje. Ispostavilo se da su one koje su konzumirale više voća i povrća tretiranog pesticidima teže ostajale u drugom stanju. S druge strane, ženama koje su jele isključivo organsko voće i povrće, šanse za začećem bile su 79 posto veće.

Ovo istraživanje potvrdilo je ranija saznanja o povezanosti pesticida i hormona, odnosno o tome da izloženost organizma pesticidima narušava hormonalni balans.

Stoga ukoliko želite ostati trudni, vodite računa o tome da jedete neprskane i organske namirnice. Najviše pesticida ima u jabukama, špinatu, kelju, jagodama i grožđu, a najmanje u narančama, avokadu, šljivama, karfiolu, luku i grahu. Ako vam je teško doći do organskog voća i povrća, koristite sodu bikarbonu za skidanje pesticida s namirnica. 

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba