Stiglo je lijepo vrijeme

Aktivnosti na otvorenom koje kod djece razvijaju motoričke sposobnosti

Image
Foto: Thinkstock

Od crtanja s pločnikom do penjalica, igranje na otvorenom može pomoći djeci u razvoju važnih motoričke sposobnosti

23.4.2018. u 14:30/ Život i stil

Kad dođe toplo vrijeme i sunce je izašlo, najbolja stvar za djecu je igra na otvorenom. Bilo da je to vožnja biciklom ili trčkaranje po dvorištu, ima veliku vrijednost, uključujući motorički razvoj. 

Istraživanje

S prirodnim osjetilnim iskustvima svugdje oko njega, dijete može puno naučiti kad mu date slobodu da istražuje svijet oko sebe. Ležanje u travi, branje cvijeća ili hodanje po drveći ili čak betonu, naučit će ga kako razlikovati različite strukture i senzavije i otkriti što mu odgovara.

Penjanje po uzbrdicama i hodanje na neravnim površinama

Pješačenje gore i dolje niz brdo i preko neravnih površina može pomoći izgraditi snagu i izdržljivost. Šečite s djetetom na brežuljkastom puteljku, kroz park, uz plažu ili na šumskoj stazi. Mala uzbrdica pomoći će mu u izgradnji optimalne snage.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

Bojanje na pločniku

Kad dijete crta kredom po pločniku mora se sagnuti, što pomaže u razvoju snage nogu i trupa i uči kako pravilno držati kredu, što pomaže kod fino motoričkih vještina i pincentnog hvata. Može biti i izvor igara, poput školice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vožnja bicikla ili tricikla

Pomoći će djetetu u koordinaciji, izdržljivosti i sveukupnom jačanju tijela. Sa što više aktivnosti se dijte bavi, imat će bolju kondiciju i izdržljivost, a i više energije za druge aktivnosti.

Odlazak u park ili na dječje igralište

Kad se penju ili vise, to pomaže jačanju više mišića odjednom. Ljujačka pomaže kod senzorske stimulacije i izaziva vestibularno osjetilo, odnosno osjetilo ravnoteže. Većina opreme za igralište postavljena je na različitim visinama i dijete treba uključiti osjećaj dubinske percepcije i prostornu svijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
bili smo s roniocima

Ekskluzivno donosimo podvodne snimke mine: 'Da je eksplodirala, Rijeka bi se zatresla 7 po Richteru'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba