uništili smo planet

Alarmantno otkriće: plastika pronađena u pitkoj vodi na pet kontinenata

Image

tvrdoća vode

Foto: Thinkstock

Učinci mikročestica tek se trebaju istražiti, no dosadašnja istraživanja pokazala su da one mogu širiti kemijske supstance i bakterije

7.9.2017. u 14:15/ Hina

Mikročestice plastike kojih su učinci po zdravlje još nedovoljno istraženi, pronađene su u uzorcima pitke vode u 14 zemalja na svih pet kontinenta i nitko više nije siguran, od stanara tornja Trump u New Yorku do stanovništva uz jezero Viktorija u Ugandi, stoji u studiji američkih znanstvenika objavljenoj u srijedu.

Plastika se s vremenom raspada na sitne čestice poznate kao mikroplastika, a one su pronađene u 83 posto uzoraka vode uzeti od Njemačke do Kube i Libanona,  navodi Orb Media, organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama koja je provela analizu. 

Znanstvenici sa Svuečilišta Minnesota i Sveučilišta države New York prikupili su 159 uzoraka vode početkom 2017., u raznim državama, Ugandi, Indiji, Indoneziji, Libanonu, Ekvatoru, Sjedinjenim Državama te Europi.

(FOTO: RTL)

Broj pronađene mikroplastike u litri vode kreće se od 0 do 57, a prosječno iznosi nešto više od četiri po litri.

Veličina mikroplastike varira od 0,1 do 5 milimetara, navode autori u izvješću naslovljenom "Nevidljivo: plastika u nama".  

Smatra se da čovjek dnevno popije od 2 do 3 litre vode pa time u sebe unese od 3000 do 4000 mikročestica svake godine, ocjenjuju znanstvenici.

"Najveća gustoća plastike pronađena je u Sjevernoj Americi, a razine su najniže u europskim zemljama", pišu u studiji. 

Učinci mikročestica tek se trebaju istražiti, no autori ističu da su prethodni radovi pokazali da one mogu širiti kemijske supstance i bakterije.

"Te plastične čestice u pitkoj vodi pridodaju se plastici koju potencijalno konzumiramo u drugim proizvodima kao što su morska sol, pivo ili plodovi mora", istaknuli su.

Mikroplastike do 5 milimetara pronađene su i vodi u bocama, rekla je Sherri Mason, profesorica kemije na Sveučilištu države New York, jedna od autorica studije. 

Upravo se čita

Image
preminula na licu mjesta

DORH o ubojstvu u Osijeku: ' Policajac je u nakani da je liši života ispalio u nju hitac iz službenog pištolja'

Pozvali su na provedbu dodatnih istraživanja o učincima apsorpcije mikroplastike po ljudsko zdravlje. Dosad su studije na ribama pokazale da mikroplastike ihhibiraju polaganje oplođenih jajašaca, usporavaju rast i čine ribe izloženijima predatorima, te raste stopa njihova mortaliteta

Mikroplastike apsorbiraju otrovne kemikalije iz morskog okoliša, a one se razlažu u tijela ribe i sisavaca koji ih konzumiraju, kazala je Molly Bingham, izvršna direktorica Orb Media.

Dosad su mnoge studije pokazale učestalost mikroplastike u ocenanima kojima pluta  više od 5 bilijuna dijelova plastike, no studija objavljena u srijedu prva je provedena na vodi za piće. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba