sve veći broj pacijenata

Alergičari, oprez! Kroz iduća dva tjedna ponovo se očekuje cvjetanje ambrozije

27.8.2015. u 21:58/ Lada Marinović

Alergičari, oprez! Kroz iduća dva tjedna ponovo se očekuje cvjetanje ambrozije i svih problema koje nosi. Ali nisu samo osobe alergične na ambroziju ugrožene. Iz godine u godinu raste broj ljudi s respiratormnim i dermatološkim problemima uzrokovanih alergijom

Ljeto je možda na zalasku, ali je zato ambrozija u punom jeku. U Poliklinici za bolesti dišnog sustava svakog dana je sve veći broj pacijenata.

"Dokazali su da gradovi imaju puno više alergičara zbog toga što je veće zagađenje, više je lebdećih čestica u zraku, plinova, para koji su dobri nosaći alergena, znači peludi", izjavila je Alma Rožman, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava.

Iz zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" stiže upozorenje. 

"Kroz sljedećih 10 dana, 2 tjedna očekujemo da će ambrozija biti u punom cvatu, trenutno još nije, ali ako se nastavi ovakvo vrijeme dakle suho i sunčano, ona će doseć visoke koncentracije pa će zadavati probleme alergičarima", dodaje Ana Večenaj, dipl.ing. nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Ambrozija može narasti do čak tri metra, a godišnje proizvede do 8 milijuna zrnaca. Kada je jaki vjetar, budite na oprezu jer pelud leti u radijusu od nekoliko stotina metara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pelud, korov i trava nisu jedini neprijatelji alergičara- tu su i kućne grinje, prašina, jako sunce i hrana. Napadaju dišni sustav, urinarni i probavni trakt i kožu. A ubrzani način života dovodi do slabljenja imuniteta.   

"Mislim da smo u trendu europskih zbivanja koja govore da su porast alergičara u svijetu tako da je to sada već nekih 35% populacije", dodaje Rožman.

Upravo se čita

Image
ODLIČNO SURAĐUJU

Jedan od najvećih o Đokoviću i Ivaniševiću: 'Zemlje su im bile u ratu, pogledajte ih'

Ne zaboravite, alergija se može razviti u bilo kojoj dobi, a na vama je da pronađete najbolji način kako je pobijediti. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba