negativan trend

Alkohol godišnje 'ubije' više od tri milijuna ljudi!

Image

alkohol alkohol

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je kako je od posljedica pretjeranog konzumiranja alkohola u 2012. godini umrlo više od tri milijuna ljudi.

12.5.2014. u 15:22/ RTL/Hina

Od posljedica prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića tijekom 2012. umrlo je više od tri milijuna ljudi, što je više nego od AIDS-a, tuberkuloze i nasilja zajedno, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pozvavši vlasti da naprave više kada je posrijedi ovaj problem.

Više od 200 bolesti povezano je s konzumiranjem alkohola, stoji u izvješću WHO-a te se dodaje da bi ovaj negativni trend mogao rasti ako se u obzir uzme podatak da je od posljedica njegova prekomjernog konzumiranja 2005. umrlo 2,5 milijuna ljudi.

Agencija izražava žaljenje zbog nedovoljno razvijene svijesti državnih vlasti o tom problemu u navedenom razdoblju i smatra kako se moglo učiniti puno više da bi se problem ublažio.

"Nemamo nikakva razloga za zadovoljstvo", rekao je stručnjak WHO-a za kronične i mentalne bolesti Oleg Chestnov, upozorivši da od posljedica prekomjerne konzumacije alkohola umire više muškaraca nego žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima WHO-a prosječno godišnje svaka osoba u svijetu starija od 15 godina konzumira 6,2 litre čistog alkohola, no manje od polovine stanovništva ili oko 38,3 posto uistinu "pije", pa tako oni koji piju godišnje prosječno konzumiraju 17 litara čistog alkohola.

Osobe slabijeg imovinskog stanja općenito su češće pogođene društvenim i zdravstvenim posljedicama konzumiranja alkohola. Chestnov kaže: "Tom populacijskom sloju najčešće nedostaje kvalitetna zdravstvena skrb, a i manje su zaštićeni od negativnih utjecaja alkohola unutar obitelji ili zajednice".

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Prema izvješću o povezanosti konzumacije alkohola i zdravstvenog stanja u koje su bile uključene 194 zemlje ustanovljeno je da su neke među njima već počele raditi na jačanju mjera kojima bi se ukazalo na štetnost alkohola. Među njima su veći porezi na alkoholna pića, povećanje dobne granice za njihovu kupnju i regulacija tržišta.

WHO zaključuje da bi više zemalja trebalo poduzeti slične korake. Među ostalim bi trebalo povećati i svijest o štetnom utjecaju alkohola na zdravlje te na vrijeme intervenirati kod onih koji su skloniji njegovu konzumiranju u pretjeranim količinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalno gledajući, najviše piju Europljani. Primjerice, četvrtina ruskih muškaraca umire prije pedesete, velikim dijelom zbog alkoholizma. Neki među ispitanicima priznali su da tjedno konzumiraju tri ili više boca votke

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba