kako ih unijeti?

Aminokiseline važne su za tjelesno i mentalno zdravlje

Image
Foto: Promo

Svakodnevno smo izloženi brojnim izazovima koji nerijetko uzrokuju stres te povećani psihički i tjelesni napor što uvelike utječu na cijelo naše tijelo. Kratkoročno postajemo napeti i nervozni ili se mogu javiti problemi s koncentracijom dok se, dugoročno gledano, brže prazne zalihe energije i minerala. Međutim, uravnoteženom prehranom, uz unos aminokiselina potrebnih za izgradnju bjelančevina i zadovoljavajuću količinu odmora, možemo vrlo brzo obnoviti svoje energetske zalihe.

21.4.2021. u 10:49/ Život i stil

Kada govorimo o tjelesnom i mentalnom zdravlju, aminokiseline se rijetko spominju, iako su ti organski spojevi gradivni blokovi našeg tijela. Nakon vode, aminokiseline koje tvore proteine najzastupljenije su komponente ljudskih mišića i drugih tkiva.

Postoje aminokiseline koje naše tijelo može stvoriti samo pod određenim uvjetima, a jedna od takvih aminokiselina je L-arginin čija je glavna funkcija povećanje proizvodnje dušikovog oksida. Kako dušikov oksid ima vazodilatacijski učinak, L-arginin poboljšava cirkulaciju krvi kao i opskrbu stanica kisikom, hranjivim tvarima, tekućinom i hormonima ali i ubrzava zacjeljivanje rana u slučaju ozljeda.

Još jedna takva hranjiva tvar je acetil L-karnitin, derivat aminokiseline koji pomaže metabolizaciji u stanicama. Ima pozitivan učinak na rad mozga, potiče pamćenje, pomaže aktivnom razmišljanju ali i smanjuje osjećaj umora. Zbog svoje uloge u procesu razgradnje masti, pripisuje mu se i učinak sagorijevanja masti, a dostupan je i kao dodatak prehrani.

Iako L-arginin i acetil L-karnitin proizvodi naša "unutarnja kuhinja", odnosno naše tijelo, moramo biti svjesni činjenice kako tjelesni ili mentalni stres ali i intenzivan trening mogu smanjiti njihovu proizvodnju, a time i dovesti do njihova nedostatka. U tom je slučaju uputno osigurati vanjski unos ovih tvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Acetil L-karnitin nalazi se uglavnom u crvenom mesu, dok su prirodni izvor L-arginina orasi, suncokret, smeđa riža i zob, a obje aminokiseline nalaze se, primjerice, i u nekim kvalitetnim energetskim pićima. Dodatni unos iz vanjskih izvora osobito je važan za aktivne sportaše, ali njihov unos preporučuje se i ostalima tijekom određene aktivnosti, bilo da je riječ o poslu ili o hobiju koji uključuju dugotrajnu tjelesnu aktivnost relativno niskog intenziteta za koje je potrebna stalna i snažna koncentracija poput, recimo, igranja računalnih igara.

Više s weba

Pročitajte još

Image
pomoć iz prirode

Čajevi za iskašljavanje: Kako ublažiti kašalj i grlobolju

Više s weba