Visoko na ljestvici

Analiza otpadnih voda otkrila koje droge Zagrepčani najviše vole

Image
Foto: Thinkstock

Istraživanje otpadnih voda provedeno je u 50 europskih gradova, uključujući i hrvatski glavni grad. Rezultati su zanimljivi

14.12.2016. u 11:35/ Sanja Miler

Ecstasy se vraća na velika vrata u Europu, sudeći po novom istraživanju. Nije više droga povezana s clubbingom i elektronskom glazbom, već sve više uspijeva doprijeti i do novih korisnika. 

Studija provedena u ožujku, u kojoj je sudjelovalo više od 50 europskih gradova, uključujući i Zagreb, pokazuje jasan porast zloupotrebe MDMA (koji je glavni sastojak ecstasyja), amfetamina i kokaina. 

Rezultati su dobiveni analizom otpadnih voda, u kojima se vide tragovi ilegalnih supstanci, a SCORE grupa predstavila je rezultate istraživanja najvećeg europskog projekta koji se bavi analizom otpadnih voda na razini cijele Europe u suradnji s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA). Analizu za Zagreb izveli su znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković, a u analizu je ušlo oko 25 milijuna ljudi.

Mjerenja su izveli tijekom sedam dana u ožujku, a rezultati pokazuju da je stanovnicima glavnog grada omiljena droga upravo MDMA. Podaci pokazuju da vikendom Zagrepčani konzumiraju 69,4 miligrama MDMA na tisuću stanovnika po danu, prenosi Novi list. Zasjeli su na neslavno šesto mjesto. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO): Thinkstock

Iza Zagrebu su europske prijestolnice poput Lisabona, Ženeve, Barcelone, Reykyavika, Helsinkija, Milana, Bratislave... Europska agencija za drogu sa sjedištem u Lisabonu, prošle je godine objavila da je samo u Nizozemskoj 2014-e zapljenjeno 5.5 milijuna tableta MDMA u odnosu na 2.4 milijuna u 2012-oj. 

Pogledajte interaktivnu kartu s podacima iz studije

Zagrepčani su visoko i na ljestvici zlouprabe amfetamina, gdje su zasjeli na trinaesto od pedeset mjesta. Kokain je negdje na sredini ljestvice, iako se količina izmjerenog kokaina u otpadnim vodama gotovo dvostruko povećala u odnosu na 2014.  Po zlouporabi metamfetamina su na niskom 47. mjestu. 

Online istraživanje prošle godine pokazalo je da je MDMA postala droga koja se najčešće kupuje na intenetu, na takozvanom darknetu, kojem možete pristupiti samo s instaliranim posebnim softwareom.

"Europa je doživjela nedavni preporod u korištenju MDMA, u puno jačim tabletama, a dostupan je i obliku praha", izjavila je Jane Mounteney, koja vodi analizu trendova u Europskoj agenciji za drogu, za Reuters

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba