čaj umjesto kave

Anksiozni ste i imate panične napadaje? Možda je kofein problem

Image
Foto: Pixabay

Psihoterapeutkinja s višegodišnjim iskustvom savjetuje izbacivanje kofeina iz prehrane jer ga smatra okidačem za anksioznost, depresiju i nesanicu

10.9.2018. u 10:43/ Život i stil

Ako ste anksiozni i imate napadaje tjeskobe i sve ono što ide uz ovo sihičko stanje, poput nesanice i depresije, možda je okidač kofein. Njujorška holistička psihoterapeutkinja Ellen Vora u svom je višegodišnjem radu s pacijentima otkrila kako je svima onima koji su anksiozni jedno zajedničko - konzumiraju kofein na dnevnoj bazi.

Preporučuje na tjedan dana izbaciti kavu i ostale napitke koji sadrže kofein te pratiti što se događa s našim tijelom i psihom. Naime, kofein potiče proizvodnju hormona stresa - kortizola koji se kod nekih ljudi manifestira kao napadaji panike i anksioznost. 

Ako se borite s anksioznošću ili stanjima koja su usko vezana uz anksioznost - fobijama i napadajima panike, kofein ima više veze s tim, nego što mislite.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kofein šalje poruku našem živčanom sustavu da bude spreman za borbu u svakom trenutku pa kada, primjerce, primite mejl od svog šefa u kojem vas kritizira ili vam zadaje nove zadatke ili kada morate javno govoriti, vaši će se dlanovi početi znojiti, usta sušiti, a cijelo tijelo drhtati. Kada uklonite kofein iz tijela, anksiozna reakcija  na stresne događaje će biti puno manja, a vrlo vjerojatno će i izostati. 

Kako biste ojačali svoje mentalno zdravlje, smanjite unos kofeina u organizam. Zamijenite kavu zelenim čajem ili nekim drugim napitkom. Osjećat ćete kofeinsku krizu prvih par dana, ali stvari će seznačajno promijeniti.

Upravo se čita

Image
ODLIČNO SURAĐUJU

Jedan od najvećih o Đokoviću i Ivaniševiću: 'Zemlje su im bile u ratu, pogledajte ih'

Nakon tjedan dana bez kofeina provjerite kako ste, postavljajući si ova pitanja: Koliko ste često imali napadaje panike? Kakvo vam je raspoloženje?  Kako spavate? Vidjet ćete da će stvari krenuti na bolje. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba