čaj umjesto kave

Anksiozni ste i imate panične napadaje? Možda je kofein problem

Image
Foto: Pixabay

Psihoterapeutkinja s višegodišnjim iskustvom savjetuje izbacivanje kofeina iz prehrane jer ga smatra okidačem za anksioznost, depresiju i nesanicu

10.9.2018. u 10:43/ Život i stil

Ako ste anksiozni i imate napadaje tjeskobe i sve ono što ide uz ovo sihičko stanje, poput nesanice i depresije, možda je okidač kofein. Njujorška holistička psihoterapeutkinja Ellen Vora u svom je višegodišnjem radu s pacijentima otkrila kako je svima onima koji su anksiozni jedno zajedničko - konzumiraju kofein na dnevnoj bazi.

Preporučuje na tjedan dana izbaciti kavu i ostale napitke koji sadrže kofein te pratiti što se događa s našim tijelom i psihom. Naime, kofein potiče proizvodnju hormona stresa - kortizola koji se kod nekih ljudi manifestira kao napadaji panike i anksioznost. 

Ako se borite s anksioznošću ili stanjima koja su usko vezana uz anksioznost - fobijama i napadajima panike, kofein ima više veze s tim, nego što mislite.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Kofein šalje poruku našem živčanom sustavu da bude spreman za borbu u svakom trenutku pa kada, primjerce, primite mejl od svog šefa u kojem vas kritizira ili vam zadaje nove zadatke ili kada morate javno govoriti, vaši će se dlanovi početi znojiti, usta sušiti, a cijelo tijelo drhtati. Kada uklonite kofein iz tijela, anksiozna reakcija  na stresne događaje će biti puno manja, a vrlo vjerojatno će i izostati. 

Kako biste ojačali svoje mentalno zdravlje, smanjite unos kofeina u organizam. Zamijenite kavu zelenim čajem ili nekim drugim napitkom. Osjećat ćete kofeinsku krizu prvih par dana, ali stvari će seznačajno promijeniti.

Nakon tjedan dana bez kofeina provjerite kako ste, postavljajući si ova pitanja: Koliko ste često imali napadaje panike? Kakvo vam je raspoloženje?  Kako spavate? Vidjet ćete da će stvari krenuti na bolje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba