'Brighter side of exercise'

Anoreksija: vježbanje može biti instrument oporavka, a ne saveznik u bolesti

Image
Foto: Thinkstock

Posumnjate li da netko od vaših bližnjih boluje od anoreksije ili je na putu prema oboljenju, nemojte okretati glavu!

17.8.2017. u 12:30/ Život i stil

Anoreksija nervoza (lat. Anorexia nervosa) je poremećaj hranjenja od kojeg u EU boluje oko 10 milijuna ljudi. Prema zadnjim podacima (2012.) u Hrvatskoj od ovog poremećaja pati više od 3.000 osoba.

Većina oboljelih su djevojčice u pubertetu, a zabrinjavajuća je činjenica da je dobna granica oboljelih sve niža. Zadnjih godina zabilježen je porast oboljelih dječaka. S obzirom na to da je anoreksija etiketirana kao "ženska bolest“, oboljeli muškarci imaju dodatan problem s priznavanjem, ali i dijagnozom. Također, mnoge institucije za liječenje ove bolesti imaju odjele samo za ženske pacijente, čime su muškarci zakinuti i diskriminirani.

Od svih mentalnih bolesti, ima najveću stopu smrtnosti

Osobe oboljele od anoreksije imaju iracionalan strah od debljanja te odbijaju hranu iako su pothranjene, a kao saveznika u svojoj bolesti koriste vježbanje. Neshvaćene su od strane društva i često marginalizirane. 

Od svih mentalnih bolesti, anoreksija nervoza je bolest s najvećom stopom smrtnosti, stoga je od presudne važnosti upoznati javnost s tim poremećajem, senzibilizirati ju te predstaviti tjelesnu aktivnost, ne kao negativan sindrom ovog poremećaja, već kao instrument oporavka i socijalne inkluzije.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Pravilno odabrana i dozirana zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost u ovoj situaciji treba biti usmjerena prema povećanju gustoće kostiju, jačanju srčanog mišićja i mišića lokomotornog sustava uz minimalan rizik dodatnog gubljenja tjelesne mase. Bitno je naglasiti da se oboljela osoba priključuje zdravstveno usmjerenoj tjelesnoj aktivnosti tek kada liječnik procijeni da je osoba spremna, odnosno da je rizik od bavljenja istom minimalan.

Važnosti liječenja poremećaja anoreksije tjelesnom aktivnošću

U sklopu projekta "Brighter side of exercise", kojem je cilj podizanje svijesti o ovoj bolesti i važnosti liječenja poremećaja anoreksije tjelesnom aktivnošću te utjecaj tjelesne aktivnosti i sporta na socijalni aspekt osoba oboljelih od anoreksije, čiji je nositelj Fitnes učilište organizira se peterodnevni kongres u Puli koji će se održati od 23. - 27. rujna 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prvi put u Europi okupit će se i ujediniti stručnjaci iz područja poremećaja hranjenja i fitnes eksperti, ali i osobe koje su preboljele anoreksiju kako bi sudjelovali na predavanjima i radionicama renomiranih europskih stručnjaka kao što su Dr. Hubertus Himmerich (King's College London) te mnogi drugi.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Specifični ciljevi projekta su stvoriti mrežu europskih stručnjaka  koji se bave problemom anoreksije i utjecajem tjelesne aktivnosti s ciljem razvoja inovativnog modela vježbanja koji bi se implementirao u programe liječenja oboljelih diljem Europe, naglasiti važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti, ne samo u liječenju anoreksije, već u svrhu podizanja opće kvalitete življenja te jačanje kapaciteta sportskih i fitnes trenera – upoznati ih sa pozitivnim, ali i negativnim utjecajem tjelesne aktivnosti kod ciljane skupine.

Posumnjate li da netko od vaših bližnjih boluje od ove bolesti ili je na putu prema oboljenju, nemojte okretati glavu – šanse za izliječenjem su veće ako se osobi pruži stručna pomoć na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
nekoliko trikova

Fitness trenerica savjetuje kako se riješiti sala oko struka jednom zauvijek

Više s weba