Psihijatrijski poremećaji

Antidepresivi u trudnoći povezani s poremećajima ponašanja i autizmom kod djece

Image
Foto: Pexels

Uzimanje antidepresiva tijekom trudnoće povezano je s povećanim rizikom pojave psihijatrijskih poremećaja kod djece, posebno poremećaja raspoloženja

20.9.2017. u 11:11/ Hina

Sveukupni rizik pojave tih poremećaja u ukupnoj dječjoj populaciji ipak je mali, kažu znanstvenici s danskog sveučilišta Aarhus koji su proveli istraživanje. Dijagnoza psihijatrijskog poremećaja kod djece do 16 godina života postavljena je samo kod oko tri posto od gotovo 905.383 djece obuhvaćene istraživanjem.

Uspoređujući djecu majki koje su uzimale antidepresive prije, ali ne i tijekom trudnoće, s djecom majki koje su uzimale antidepresive i tijekom trudnoće znanstvenici su utvrdili da je vjerojatnost poremećaja raspoloženja, tjeskobe, poremećaja ponašanja i autizma kod potonjih 27 posto veća.

Voditelj istraživanja Xiaoqin Liu, epidemiolog iz nacionalnog istraživačkog centra kazao je kako je ta studija prva koja se bavila širokim rasponom psihijatrijskih poremećaja umjesto pojedinačnim bolestima djece koja su bila izložena antidepresivima u trudnoći.

"Želimo istaknuti da naša studija ne sugerira i ne potiče žene s depresijom da prekinu terapiju tijekom trudnoće”, kazao je Liu.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Neka starija istraživanja također su utvrdila da djeca žena s neliječenom depresijom tijekom trudnoće imaju veći rizik pojave psihijatrijskih poremećaja i drugih zdravstvenih problema pa je pitanje koliko su rizici od psihičkih poremećaja kod djeteta vezani uz majčinu mentalnu bolest a koliko uz lijekove koje uzima.

Liuov tim istraživanjem je pratio do 2014. djecu rođenu u Danskoj od 1998. do 2012. Utvrdili su da je gotovo dvostruko više djece ili 14,5 posto dijagnosticirano s psihijatrijskim bolestima ako su njihove majke počele uzimati antidepresive tijekom trudnoće u usporedbi s osam posto čije majke nikad nisu uzimale te lijekove.

Učestalost psihijatrijskih poremećaja kod djece čije su majke počele uzimati antidepresive tijekom trudnoće bila je 14,5 posto, među onima čije su majke nastavile uzimati antidepresive i tijekom trudnoće bila je 13,6 posto a kod onih čije su majke prestale uzimati antidepresive prije trudnoće 11,5 posto.

'Depresija je ozbiljna stvar. Neliječena je opasna i za majku i za dijete'

Sveukupno rizik pojave psihijatrijskog poremećaja kod djece majki koje su počele uzimati antidepresive tijekom trudnoće bio je 56 posto veći u usporedbi s majkama koji nikad nisu uzimale antidepresive i 64 posto veći kad su majke nastavile uzimati antidepresive i u trudnoći, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu BMJ.

"Smatram da je korištenje ovih metoda u istraživanju važno za stvaranje hipoteza, no nisu primjerene testiranju samih hipoteza. Po meni ta nas studija ništa više ne približava stvarnom odgovoru”, kaže dr. Michael Schoenbaum, viši savjetnik američkog nacionalnog instituta za zdravlje koji nije bio uključen u istraživanje.

"Vjerojatni učinak bit će uznemirenost ljudi. Depresija je ozbiljna stvar. Neliječena opasna je i za majku i za dijete”, kazao je Schoenbaum.

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Rizik psihijatrijskog poremećaja kod djeteta nije ovisio o vrsti antidepresiva kojeg je uzimala majka.

Liu i njegovi suradnici utvrdili su i da su antidepresivi tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće ili uzimani tijekom više od jednog tromjesečja trudnoće rezultirali većim rizikom pojave psihijatrijskog poremećaja kod djeteta.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
je li opasan?

Što je uzrok smeđeg iscjetka kod žena?

Više s weba