OGLAS

Riječ stručnjaka

Autentično roditeljstvo: tko određuje što je dobro, ispravno, točno?

Image
Foto: Thinkstock

Tko god vam je ikada rekao da nešto radite krivo, nije bio dobronamjeran i želio vam pomoći, udijeliti savjet...


Meni super, što je u biti definicija autentičnosti šarolika, gledano iz perspektive individue. Ja ću pisati o svojoj. I pisat ću o tome zašto je ona važna i kako njegovanje vlastite autentičnosti donosi "oslobođenje“.

Na radionicama se često susrećemo s idejom naših polaznica i polaznika da žele dobro odgojiti dijete. Ima smisla, djeci želimo sve najbolje, želimo da budu sretna u životu i da ostvare sebe, što god to za njih značilo. No ima u toj ideji i roditeljskog dijela da žele dobro obaviti "posao“ što opet ima smisla. Važno nam je da smo dobri u tome što radimo, da uspijemo. Nevolja nastane kad količina informacija o tome što znači biti dobar roditelj i kako dobro odgajati djecu napravi košmar u glavama roditelja. I onda još imaju iskustvo da su teoriju savladali, svašta nešto znaju što bi morali i trebali i u praksi im to nikako ne polazi za rukom. Da. To je realnost. I nosi sa sobom nezadovoljstvo, krivnju, strah, sram i razne druge emocije koje nisu ugodne i teško ih izdržavamo, a još teže dijelimo s drugima.


Odnosi su nam važni u životu, ali nam je važan i naš integritet

I onda dolazimo do pitanja: A tko je taj koji postavlja merit? Tko određuje što je dobro, ispravno, točno? Da, postoje istraživanja i iskustvo kliničara i terapeuta koje ukazuje na principe koji su povezani s mentalnim i fizičkim zdravljem. I tu treba stati. I zapitati se kako ja mogu živjeti te principe. Kako se oni naslanjaju na mene, moje stavove, moje izbore, moje vrijednosti, moja očekivanja, moje potrebe? Zvuči sebično? Ali nije. Dijete će nam pokazati svoje potrebe i prepoznat ćemo ih. Neke možda teže, neke lakše. Kad počne govoriti moći će nam ih i reći. Ali ako mi ne živimo poštujući svoje potrebe, djeci šaljemo poruku da je u redu staviti sebe u zagrade zbog drugih ljudi. Uvijek i stalno. E pa nije! U redu je ponekad i u redu je kad to izaberemo iz nekog razloga koji god on bio. To znači ulagati u odnose, graditi ih, održavati. Odnosi su nam važni u životu, ali nam je važan i naš integritet.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tko god vam je ikada rekao da nešto radite krivo, nije bio dobronamjeran i želio vam pomoći, udijeliti savjet. Mogao vas je pitati kako to da to radite na taj način, imate li ideju koju posljedicu to proizvede i posvetiti vam vrijeme da zajedno gledate u to i nađete druge načine koji bi mogli biti korisniji, a opet vama "logični“ u smislu onoga tko vi jeste, kako vi funkcionirate, kako vi vidite i doživljavate svijet. Na taj način bi vam ta osoba između ostaloga pokazala duboko poštovanje za ono tko vi kao osoba jeste jer postoji razlog zašto je to tako i on je važan. I koristan. I onda možete izabrati drugačije. To za mene znači biti autentičan roditelj.

Imati jasnu viziju: ovo sam ja, a ovo je svijet. I važno mi je biti dio svijeta i pročitati, čuti, informirati se. I ona se povući u sebe i vidjeti što ću s tim. I naravno, budući taj proces gledanja nije jednostavan jer često ima svega unutra, sasvim je u redu potražiti podršku i nekoga tko će gledati sa vama. Tako izgledaju naše radionice i to mi za veseljem radimo. Pridružite nam se!

Sunčana Rokvić majka je dječaka, psihologinja, u edukaciji za Geštalt psihoterapeutkinju (4. godina) s višegodišnjim iskustvom u radu s roditeljima i djecom od predškolske dobi na dalje. Sunčana i Nikolina Essert,  psihologinja i psihoterapeutkinja, počinju ciklus radionica Tobolac – centar za autentično roditeljstvo o ranom razvoju i autentičnom roditeljstvu. Ciklus se sastoji od 8 radionica u trajanju od 2 sata. Za sva pitanja i prijave te rezervaciju mjesta javite se na 091 893 8939 ili na e-mail tobolac.autenticnoroditeljstvo@gmail.comdo 15.04.2018. godine​.


Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba