nakon poroda

Babinje traje šest tjedana, a mami je potreban mir kako bi se oporavila

Image
Foto: Thinkstock

Babinje je vrijeme velikih fizičkih promjena, osim što se žena počne brinuti za bebu, njezino tijelo se vraća u normalu

12.9.2019. u 15:10/ Život i stil

Babinje je vrijeme nakon poroda i traje šest do osam tjedna. Mnogo stvari se događa nakon što žena rodi, sada kada je beba stigla, tijelo se ponovno mijenja. Neke od ovih promjena su fizičke, dok su druge emocionalne. 

Fizičke promjene u tijelu: 

  • Grudi će vam se povećati
  • Vagina će biti natečena
  • Smršavit ćete u prvom tjednu
  • Kontrakcije u maternici
  • Vaginalno krvarenje

Ženi se događa još puno stvari nakon porođaja, tako nakon nekoliko tjedana moguće je da počne jako gubiti kosu. Prosječna osoba izgubi 100 vlasi tijekom dana, ali tijekom trudnoće ženi puno manje ispada kosa zbog hormona. No kada je trudnoća gotova počne nagli gubitak kose, međutim to je samo privremeno. 

Grudi će vjerojatno postati natečene i natopljene mlijekom dan-dva nakon porođaja. To će dogoditi čak i ako žena ne doji. 

Promjene u trbušnoj stijenki su velike, odmah nakon porođaja maternica je još uvijek tvrda i velika te bolna na dodir. Nakon otprilike šest tjedana smanjit će se i neće se osjećati pritisak. Tamna crta koja se pojavila na trbuhu tijekom trudnoće će nestati. Ali nažalost strije koje je žena dobila tijekom trudnoće će ostati, jedino što će izblijediti. Iako se tonus trbušnih mišića vraća nakon nekoliko tjedana, koža će ostati rastezljiva još neko vrijeme. 

Pritisak na mokraćni mjehur više neće biti toliko velik pa će odlasci na zahod biti rjeđi. Nove mame također mogu patiti od inkontinencije ili infekcije mokraćnog sustava, što može uzrokovati peckanje tijekom mokrenja.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vagina je rastezljiva i nježna nakon poroda, a ako je žena imala epziotomiju osjećat će bol i neugodu. Krvarenje će trajati neko vrijeme, ako žena doji može osjetiti vaginalnu suhoću zbog koje se može osjećati neugodno. 

Žena gubi kilograme i metabolizam se normalizira 

Odmah nakon porođaja žena izgubi oko 6 kilograma, a tijekom babinja se težina i dalje smanjuje. Treba konzumirati uravnoteženu prehranu, a ako doji dovoljno je unositi oko 300 kcal dnevno više. 

Kada stiže prva menstruacija?

Prva menstruacija nakon porođaja obično se dobije od šestog do devetog tjedna, ako žena ne doji. Ako žena doji to vrijeme može biti različito. Kod nekih žena nema menstruacije tijekom cijelog perioda dojenja. Prolaktin, hormon potreban za proizvodnju majčinog mlijeka, može suzbiti reproduktivne hormone. Kao rezultat toga, žena ne ovulira, a bez ovog procesa neće imati menstruaciju.

Prvo razdoblje nakon trudnoće može biti teže nego što je žena navikla. To bi moglo biti popraćeno i intenzivnijim grčevima, zbog povećane maternice. Kako se ciklus nastavlja ove promjene će se smanjivati. U rijetkim slučajevima, kada postoje problemi sa štitnjačom ili endometriozom krvarenja mogu biti obilnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NIJE PRVI PUT

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA U poznatom ljetovalištu muškarac plivao u moru, a onda ga je raskomadao morski pas

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važna poruka

Fotografija koja pokazuje simptom raka dojke koji često ignoriramo: 'Trepnite i nećete ga vidjeti'

Više s weba