umjereno prije svega

Banane čuvaju srce i mozak, no ipak ne pretjerujte s njima

Image
Foto: Thinkstock

Svakodnevno konzumiranje hrane bogate kalijem, poput banana, može spriječiti smrtonosan ishod srčanog i moždanog udara, kao i smanjenu elastičnost i suženje arterija.

9.10.2017. u 7:58/ Hina

Pokazalo je to nedavno istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Alabami, provedno na miševima kojima je prijetila opasnost od srčanog udara. 

Tijekom određenog razdoblja raznim je grupama laboratorijskih miševa svakodnevno u prehranu dodavana manja, normalna ili veća količina kalija. 

Pokazalo se da su krvne žile miševa koji su dobivali najnižu razinu kalija postale puno manje elastične, za razliku od arterija životinja čija je prehrana bila bogatija ovim mineralom.

No znanstvenici upozoravaju da, kao i u ostalim slučajevima, ni s konzumacijom banana ne treba pretjerivati jer kod nekih to može rezultirati trboboljom, povraćanjem ili dijarejom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informaciju o smanjenju elastičnosti krvnih žila i njihovu suženju potvrdio je i dr. Mike Knapton iz Britanske srčane zaklade. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

"Uz dodatna istraživanja ustanovit ćemo razvija li se ova bolest kod ljudi na sličan način", kazao je za Independent. 

Britanski Zavod za zdravstveno osiguranje preporučuje dnevnu konzumaciju 3500 mg kalija, a u drugdje u Europi ta vrijednost iznosi 4700 mg. Jedna banana srednje veličine sadrži ga oko 422 mg. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u tom voću, kalijem su bogati krumpir, brokula, žitarice, riba, grah, klice, grožđice i perad. 

Na nedostatak kalija u svakodnevnom će nas životu organizam upozoriti znakovima umora, grčevima u mišićima, vrtoglavicama.

Srce je iznimno važan organ u ljudskome tijelu, a neravnoteža natrija i kalija u krvi može poremetiti njegovu funkciju. Da bi srčani mišić ispravno funkcionirao ravnoteža elektrolita u krvi mora biti u granicama normale.

Kalij kao važan mineral i elektrolit igra vrlo važnu ulogu u prijenosu električnih impulsa do srca te tako pomaže normaliziranju ritma rada srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekomjeran unos natrija (soli) u hrani može rezultirati visokim krvnim tlakom, a tu nastupa kalij koji igra važnu ulogu jer pomaže u smanjenju krvnog tlaka. Visoki krvni tlak je danas raširen problem, a posljedice arterijske hipertenzije su mnogobrojne: oštećenje bubrežnih funkcija, moždani udar, oštećenje srčanog mišića i koronarnih arterija.

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​ 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Događa se svima

Najbolji način kako se brzo otrijezniti i riješiti dosadnog mamurluka

Više s weba