Planiranje obitelji

Bebe koje imaju starije očeve, imaju veći rizik za brojne zdravstvene probleme?

Image
Foto: Thinkstock

Između ostalog, istraživači kažu kako će novorođenčad biti manje porođajne težine, ako je otac preko 45 godina

8.11.2018. u 14:40/ Život i stil

Novorođene bebe čiji su očevi stariji od 45 godina imaju veću vjerojatnost da će biti premale porođajne težine ili završiti na intenzivnoj njezi, izvijestili su istraživači prošlog tjedna dodajući popis problema povezanih sa očevim godinama. 

Bebe očeva koji su imali 55 godina imale su tendenciju pogoršavanja u standardiziranom testu koji je korišten za procjenu zdravlja beba neposredno nakon poroda.

Još više zapanjujuće - i teže za objasniti - bio je povećan rizik od pojave dijabetesa tijekom trudnoće kod žena koje su trudne s muškarcem sstarim 55 ili više godina, navodi se u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu BMJ.

Svi ti zaključci, upozorili su istraživači, temelje se na analizi medicinskih zapisa, a ne na kontroliranom eksperimentu, što znači da ne mogu biti izvučeni čvrsti zaključci o uzrocima i posljedicama. Ukupni rizik od takvih ishoda također je ostao nizak, dodali su.

Ali rezultati su bili isti čak i nakon što su uzeti u obzir i drugi čimbenici koji bi mogli utjecati na rezultate - dob, pušenje majke, razina obrazovanja...  "Za značajan broj ovih negativnih porođajnih ishoda procijenilo se kako bi bili spriječeni da su stariji očevi odlučili imati djecu prije 45. godine", zaključili su znanstvenici.

"Rizik povezan sa starijom očinskim dobom trebao bi biti uključen u rasprave o planiranju obitelji i reproduktivnom savjetovanju." Prosječna dob kad muškarci postaju očevi stalno raste u bogatim nacijama, kao i postotak očeva iznad 45 i 55 godina.

  • Djeca čiji su očevi imali 45 godina ili više bila su u prosjeku lakša 20 grama i imala su 14 posto veći rizik od male porođajne težine - manje od 2,5 kilograma - od beba mlađih očeva
  • Ta djeca su također imala 14% veću vjerojatnost da će biti primljena u neonatalnu jedinicu intenzivne skrbi
  • U međuvremenu, rizik od gestacijskog dijabetesa za žene koje nose dijete muškarca starijih od 55 godina povećan je za 34 posto
  • Istraživači procjenjuju da oko 13 posto prijevremenih porođaja može biti pripisano starijim očevima

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povećajte kvalitetu

Hrana za spermu: kako poboljšati plodnost na prirodan način

Više s weba