dokazala znanost

Bebe nisu 'krive' zbog strija: neke žene imaju genetsku predispoziciju

Image
Foto: www.pixabay.com

Žene koji imaju više strija imaju manje količine određenih proteina, a strije ima puno više žena nego muškaraca

17.4.2019. u 11:35/ Život i stil

Strije su za mnoge žene nešto što zauvijek ostane na njihovom tijelu, a neke nemaju niti jednu striju i nakon nekoliko trudnoća. Sada su znanstvenici riješili tajnu o tome zašto su neke žene sklonije ovim ožiljcima, a odgovor je u našim genima.

Istraživači su ispitali DNK više od 760 tisuća ljudi i otkrili da postoji 544 genetska markera koji su povezani sa strijama.

Prema riječima znanstvenice dr. Olge Sazonove neke povećavaju vjerojatnost od strija, dok ih druge štite od njih. Njezin tim napravio je istraživanje kako bi predvidio koje osobe su sklonije strijama. "81 posto ima genetičke i druge faktore slične meni i imat će strije, dok 19 posto neće", kaže dr. Saznova.

Iako su strije najviše povezane s trudnoćom i drugi uzorci poput rasta tijekom puberteta mogu utjecati na njihovo stvaranje. Koža se rasteže i više se ne može obnoviti. Osobe koje imaju strije genetički su programirane za manju količinu određenih proteina koji su važni za elastičnost i obnavljanje kože. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost malo toga se može učiniti kako bi se spriječile strije, paziti na težinu je jedna od stvari. "Možete pronaći puno toga na internetu, ali realno mislim da nemamo dovoljno čvrstih dokaza da zaista kažemo: 'evo ovo nam može pomoći", rekla je dr. Sazonova.

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba