u svom ritmu

Bebini pokreti u trbuhu: ginekologinja objašnjava što je normalno, a što je znak za uzbunu

Image
Foto: Pixabay

Jedan od najuzbudljivijih i najemotivnijih trenutaka trudnoće zasigurno je i onaj u kojem po prvi put osjetite svoje dijete

5.3.2019. u 13:00/ Život i stil

Pitali smo ginekologinju Senku Sabolić Rudman da nam kaže nešto više o pokretima bebe u trbuhu, odnosno kako to medicina stručno naziva - fetalnim pokretima. 

Kada majke počinju osjećati pokrete svoje bebe, kako oni izgledaju, što je normalno, a kada je vrijeme za uzbunu? Na sva ova pitanja spremno nam je odgovorila ginekologinja Sabolić Rudman.   

Kada trudnice počinju osjećati pokrete bebe?

"Fetalni pokreti počinju se osjećati između 20. i 24. tjedna trudnoće. Višerotkinje obično pokrete svoje bebe počinju osjećati nešto ranije, dok prvorotkinje prve fetalne pokrete osjećaju u prosjeku dva do tri tjedna kasnije od višerotkinja", objašnjava Sabolović Rudman. 

Ginekologinja kaže da će većina trudnica prvo osjetiti lagano migoljenje. Fetalni pokreti u početku su vrlo blagi, a intenziviraju se s odmicanjem trudnoće. U idućih deset tjedana mamam će osjećati bebino udaranje nožicama, ručicama i njezino prevrtanje u trbuh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

"Od 24. do 28. tjedna trudnica može osjećati i štucanje fetusa (blago, ritmično poskakivanje), a u tom razdoblju fetus može reagirati na određene zvukove i poznate glasove", kaže Sabolović Rudman. Oko 32. tjedna pokreti dostižu vrhunac i istim intenzitetom trudnica će ih osjećati iduća četiri tjedna. Bebini pokreti mogu biti toliko jaki da se na trudničkom trbuhu, primjerice, jasno ocrtavaju bebina stopla.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Što beba postaje veća, to pokreti postaju sporiji i rjeđi, osobito u zadnja dva tjedna trudnoće. Razlog je očit - u trbuhu je sve manje mjesta. 

Vanjski faktori koji utječu na fetalnu aktivnost

Kao što šećer djecu čini hiperaktivnima, tako djeluje i na bebe koje su još u majčinom trbuhu. "Fetalna se aktivnost može pojačati i nakon obroka, što je vjerojatno reakcija na povećanu razinu glukoze u krvi trudnice", kaže ginekologinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim šećera, na aktivnost fetusa utječe i adrenalin. Ako je majka uzbuđena, bit će i beba, a to znači i da će se više micati.

Trudnica treba pratiti fetalne pokrete 

Kao i u svemu drugom i u trudnoći nam tijelo najbolje govorišto mu treba i je li sve u redu. Osluškujući bebine pokrete, buduća majka pomaže ginekologu pratiti trudnoću i čuvati zdravlje bebe. 

"Praćnje fetalnih pokreta, mislimo pritom na zadnje tromjesečje, individualani je parametar samokontrole svake trudnice. Svaki fetus posjeduje vlastiti obrazac  aktivnosti i razvoja", objašnjava ginekologinja  Sabolović Rudman.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je normalno, a što je znak za uzbunu?

Ginekolozi preporučuju trudnicama da u posljednjem tromjesečju trudnoće svakodenvno prate fetalne pokrete svoje bebe. 

"Nalaz je uredan ako trudnica zabilježi najmanje deset fetalnih pokreta unutar jednog sata", kaže Sabolović Rudman, no i naglašava kako je to samo orjentacijski okvir jer je svaka beba drugačija te je najvažnije da trudnica osjeća pokrete bebe onom dinamikom kojom ih je dosad običavala osjećati. 

Znak za uzbunu je kada dođe do radikalne promjene, odnosno kada se beba jako umiri, pokreti postanu rijetki i slabi ili ih majka više opće ne osjeća. U tom slučaju treba se hitno javiti liječniku. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Više s weba