Osjećaj poznatog

Bijeli šum: zašto ga bebe vole i je li siguran za uspavljivanje?

Image
Foto: Thinkstock

Bebima mozak stalno radi, neprestani poticaji iz okruženja ih uzbuđuju i teško im je zaspati. Bijeli šumovi mogu pomoći kod uspavljivanja

5.6.2017. u 11:46/ Život i stil

Za roditelje s novorođenom bebom, spavanje može izgledati kao nedostižan san. I ako ste prošli buđenje svakih par sati za hranjenje, vaša beba još uvijek može teško zaspati (ili dugo spavati).

Kako bi beba bolje spavala noću, pedijatri često preporučuju opuštajuće aktivnosti, poput tople, umirujuće kupke. Ali kad izgleda kao da ništa funkcionira, roditelji bi se mogli okrenuti alternativnim mjerama poput bijelog šuma.

Primjeri bijelog šuma su usisivač, šum na radiju između stanica, ventilator, mašina za pranje rublja i sušilo za kosu. Također, možete pronaći brojne zvukove i playliste na Youtube-u, a mi vam predlažemo jednu: 

Zašto bebe vole bijeli šum?

Probajte gledati iz bebine perspektive: do nedavno su bile u maternici, gdje je bilo glasno - svi zvukovi su se čuli, malo prigušeno, ali i dalje glasno. Zbog toga bebe vole zvukove. Život izvan maternice možda im se čini neuobičajeno tih. Bijeli šum daje bebi osjećaj poznatog.

Specifični zvukovi mogu se koristiti za poticanje spavanja, bez obzira na zvukove iz okoliša. Primjeri uključuju zvuk prašume ili umirujuće zvukove mora. Postoje čak i uređaji posebno dizajnirani za dojenčad. Neki su opremljeni instrumentalnim uspavankama, pa čak i bukom srčanog ritma koja se koristi za oponašanje majčinog srca.

Zbog čega je bijeli šum dobar za bebe?

1. Smanjuje razinu stresa kod beba - zbog čega su bebe pod stresom? Pa skoro zbog svega: kad su umorne, kad je svijet previše stimulirajuć, kad je previše svjetla, lica nepoznatih ljudi, kad su previše uzbuđene...Bijeli šum stvara siguran prostor blokirajući vanjske stimulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Pomaže im spavati - lakše zaspu i duže spavaju. Jeste li se ikad zapitali zašto se dosta beba probudi već nakon 20 minuta? Do toga dolazi jer nakon tog vremena, beba se teško vraća u dubok san jednom kad se probudi. Bijeli šumovi mogu pomoći bebi u blokiranju buke života oko njih (starije braće i sestre, zvono, kamioni za smeće, itd.) koja može ometati popodnevni odmor i noćni san.

3. Manje plaču - znate li da je ušuškavanje zvuk koji svi ljudi shvaćaju i rade instiktivno s bebama? To je bijeli šum koji radite sami. Ključ za korištenje bijelog zvuka kako bi se smirio plač beba je da treba biti glasniji od plača. No, naravno, ne preglasan. 

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock)

Ima li negativnih strana?

Imajte na umu da neke bebe ne vole bijele šumove. Svako dijete je drugačije kad je riječ o potrebama za spavanjem, tako da bijeli šum neće odgovarati svima. Ako odlučite isprobati bijeli šum, pazite da to učinite sigurno. Uređaji mogu prelaziti preporučenu granicu buke za bebe. Imajte na umu da zvuk ne smije biti glasniji od 50 dB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Bebe koje pozitivno reagiraju na bijele šumove, mogu bolje spavati popodne i tijekom noći noći, ali samo ako je bijeli šum dosljedan. To bi moglo biti problematično, ako se previše naviknu i ne mogu zaspati bez njih. Imajte u svemu mjeru, pa tako i u bijelim šumovima.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba