pazite na znakove

Bol u bradavicama: Koji su razlozi te kada je potrebno posjetiti liječnika

Image
Foto: Thinkstock

Iako skoro svaka žena osjeća bol u bradavicama neposredno prije menstruacije, postoje i znakovi koji pokazuju da je problem ozbiljnije prirode

17.8.2018. u 10:20/ Život i stil

Bol u bradavicama - noćna mora svake žene. Osim što su inače veoma osjetljive jer su jedne od ženskih erogenih zona, za vrijeme pravih bolova osjećaj je neopisivo neugodan. 

Postoji mnogo razloga koji mogu voditi bolovima u bradavicama, od životnih navika do zdravstvenih promjena. Većina ih se može riješiti na jednostavan način, no moguće je da bol još bude popraćena i alarmantnim simptomima kao promjenama boje i teksture grudi, promjenama na bradavicama ili pojavama kvržica osjetljivima na dodir. Ovi su simptomi znakovi koji vam govore da trebate posjetiti liječnika, a u nastavku vam donosimo koji su mogući razlozi nastalih problema. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

1. Upala bradavica 

Oko bradavica se nalaze pore i folikule dlaka koje se mogu začepiti gnojem i prljavštinom te na taj način i upaliti. Također, jedna od mogućih oblika infekcije je i gljivična infekcija bradavice. Najčešće se pojavljuje ispod grudiju, gdje se lako nakupe čestice znoja, a s obzirom na to da se gljivice razvijaju u vlažnim područjima, žene koje nose grudnjake od nekvalitetnih materijala, imaju veći rizik od mogućeg oboljenja. Piercing na bradavici može, također, dovesti do upale, osobito ako je napravljen u lošim medicinskim i higijenskim uvjetima te lošom tehnikom. 

2. Hormonalne promjene 

Bol u bradavicama može biti prvi znak trudnoće, stoga, ako sumnjate, vrijeme je za kupnju testa. Također, promjena kontracepcijskih pilula može biti jedan od razloga, kao i početak mjesečnice ili ulazak u predmenopauzu

3. Alergijska reakcija 

Svrbež ili iritacije bradavica mogu biti znak alergijske reakcije. Ako ih osjećate intenzivnije nakon korištenja sapuna, parfema, losiona ili čak deterdženta za rublje, možda ste već pronašli i uzrok alergije. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevidljiv

Vagus - lutajući živac zbog kojeg ne znate što vam je, a znate da vam je nešto...

Više s weba