zdrava beba je timski sport

Bolje prije 35-te: Muškarci, i na vas utječe biološki sat, ne odlažite očinstvo

Image
Foto: Pixabay

'Veliki postotak urođenih komplikacija bi se spriječio da su se očevi ranije odučili na zasnivanje obitelji, po mogućnosti prije 35. godinen života', poručuje autor studije

14.11.2018. u 8:28/ Život i stil

Iako se donedavna govorilo samo o ženskom biološkom satu, novija istraživanja pokazuju da ni muškarci nisu imuni na odbrojavanje iz prirode te da ne bi trebali odlagati očinstvo. Studija provedena na Sveučilištu Stanford ukazala je na vezu između zdravstvenih problema kod djece i dobi u kojoj su ih začeli očevi.

Rizik se povisuje od 35. godine pa na dalje, odnosno znastvenci preporučuju muškarcima da djecu rade prije, no što uđu u srednje 30-te.

"Dosad smo govorili samo o biološkom satu žene i vjerovali da godine u kojima će se ostvariti kao majka utječu na zdravlje djeteta, no sada smo shvatili da je imati zdravu bebu timski sport", kaže voditelj studije profesor Michael Eisenberg.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rizik se povećava kada muškarac prijeđe 35. jer otad pa nadalje se na DNK-u sperme svake godine akumuliraju dvije nove mutacije. 

Istraživanje je pratilo 40 milijuna beba te pokazalo da su djeca muškaraca koji su postali očevi u dobio d 35. do 44. godine imala pet posto veće šanse za prijevremeni porod i nisku porođajnu težinu.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Djeca začeta od očeva starijih od 45 i više godina imala su 41 posto veću šansu da završe na intenzivnoj nakon što se rode, a djeca očeva u 50-imaju veći rizik da nakon porođaja budu na respiratoru, da moraju na intezivnu njegu, da se prerano rode ili da kasnije u životu imaju epileptične napadaje.

"Veliki postotak urođenih komplikacija bi se spriječio da su se očevi ranije odučili na zasnivanje obitelji, po mogućnosti prije 35. godine života", smatra Eisenberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba