Nevjerojatno

Borila se pet godina s 'demencijom', a onda su liječnici otkrili da joj je samo nedostajalo ovog vitamina

Image
Foto: Thinkstock

Anonimna žena imala je simptome vrlo slične demenciji, ali zapravo se radilo o drugom problemu koji je uzrokovao sve lošije mentalno zdravlje

22.5.2019. u 8:14/ Život i stil

Nova studija iz BMJ časopisa otkrila je slučaj žene koja je patila pet godina od nedostatka B12 vitamina prije nego što su liječnici odgonetnuli pravu dijagnozu. 

Prvi je put otišla na pregled sa 61 godinom, a danas zna da zapravo pati od Addisonove bolesti odnosno stanja koje je uzrokovano smanjenim brojem crvenih krvnih stanica zbog nedostatka vitamina B12.

Njezini su simptomi čitavo vrijeme sličili na one koji se povezuju s demencijom i dijagnoza Addsonove anemije stigla je tek nakon pet godina. Za nju se dotad brinula sestra jer joj se mentalno stanje pogoršavalo zbog nedostatka vitamina.

Image

Lijekovi

Foto: Thinkstock.com
Image

Lijekovi

Thinkstock.com

(FOTO: Thinkstock)

"Prema sestri, žena je pričala o pokojnoj obitelji, a navodno su joj ti 'prikazi' govorili da ne uzme lijekove. Nije htjela dijeliti obroke s obitelji i bojala se da ju lijekovi truju", piše u studiji. 

Uz sve se to borila s gubitkom pamćenja i nije mogla sama izlaziti jer "bi se izgubila i ne bi se mogla vratiti kući bez pomoći.” 

"Pacijentica je bila pri svijesti, ali dezorijentirana u prostoru i vremenu. Govor joj je bio oštećen i, prema sestri, ponekad ne shvatljiv", dodaje istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom kad su liječnici konačno otkrili da njezini simptomi nisu uzrokovani paranojom, shizofrenijom ili demencije, već nedostatkom vitamina, promijenili su način liječenja. Radi se o tzv. reverzibilnoj demenciji. Naime, manjak vitamina navodno je oštetio zaštitni masni sloj oko leđne moždine.  

Nakon što je počela uzimati umjetni vitamin B12, došlo je do "značajno neuropsihičkog oporavka." Međutim, budući da je prošlo toliko godina do prave dijagnoze, njezina se leđna moždina toliko oštetila da postoji šansa da će zauvijek morati uzimati antispsihotike.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Ovaj se vitamin može prirodnim putem naći u ribi, peradi, jajima i mlijeku, ali većinom ga nema u biljni namirnicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lak za nokte

Oprezno s lakiranjem: znate li koliko otrova sadrži jedan lak za nokte?

Više s weba