Braxton-Hicksove kontrakcije

Kako prepoznati imate li prave ili lažne trudove?

Image
Foto: Thinkstock

Braxton-Hicksove kontrakcije su način na koji se vaše tijelo priprema za porođaj, ali nisu znak da je porod počeo ili upravo počinje

11.7.2017. u 15:30/ Život i stil

Prije nego počnu 'pravi' trudovi, možda ćete doživjeti 'lažne' trudove, koji se još zovu Braxton-Hicksove kontrakcije. To je način na koji se vaše tijelo priprema za porođaj, ali nisu znak da je porod počeo ili upravo počinje.

Kakav je osjećaj kad imate Braxton-Hicksove kontrakcije?

Neke ih žene opisuju kao stezanje trbuha koje dolazi i odlazi. Mnoge kažu da, ove "lažne" kontrakcije, osjećaju kao blage menstrualne grčeve. Mogu biti neugodne, ali ne uzrokuju početak poroda ili otvaranje vrata maternice.

Za razliku od pravih trudova, Braxton Hicksove kontrakcije:

  • obično nisu bolne
  • nemaju redovite razmake
  • nisu sve češće
  • mogu se zaustaviti promjenom aktivnosti ili položaja
  • nemate osjećaj da su sve jače kako prolazi vrijeme
  • možda ćete osjećati Braxton-Hicksove kontrakcije tijekom trećeg tromjesečja ili već u drugom tromjesečju - one su normalne i ne morate brinuti

Ako imate neugodne lažne trudove, možete prošetati - lažni trudovi često se mogu zaustaviti promjenom položaja ili kretanjem. Ako ste aktivni, napravite suprotno - legnite i odmorite ili se opustite slušajući glazbu, a možete ići i na blagu masažu.

Bol u trbuhu koja nije znak trudova ili kontrakcija

Oštra, 'sijevajuća' bol na bokovima naziva se bol zaobljenih ligamenata. Bol dolazi od ligamenta koji podupiru vašu maternicu i vežu se na zdjelicu - oni se protežu, dok vaša maternica raste. Bol može doći i do prepona.

Do boli zaobljenih ligamenata obično dolazi kad se krećete, ustajete, ali čak i kašljete i kišete, traje samo nekoliko sekundi ili minuta. Kako bi olakšali neugodu, pokušajte promijeniti položaj. Poduprite trbuh kada stojite ili se okrećete u krevetu i pokušajte se odmarati. 

Kako prepoznati imate li prave ili lažne trudove?

Lažni trudovi su nepravilni i nisu sve češći dok pravi trudovi dolaze u pravilnim razmacima od bar 30 do 70 sekundi razmaka. Kako vrijeme prolazi, sve su češći i jači.

Lažni trudovi u većini slučajeva prestaju kad hodate ili odmarate, ili samo promijenite položaj dok pravi trudovi ne staju usprkos mijenjaju pozicija. Nastavljaju se i i kad se odmarate.

Lažni trudovi su obično slabi i ne postaju jači i bolniji. Ili su na početku jači i onda slabe. Pravi trudovi stalno postaju jači i jači.

Bol kod Braxton-Hicksovih kontrakcija obično osjećate ispred trbuha ili zdjelice, a kod pravih mogu početi u donjem dijelu leđa. Ili mogu početi u trbuhu i krenuti na leđa.

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
je li opasan?

Što je uzrok smeđeg iscjetka kod žena?

Više s weba