novi test

Broj sklekova koje možete napraviti otkriva koliki vam je rizik od infarkta

Image
Foto: Pixabay

Znanstvenici vjeruju da su otkrili jednostavan test koji može predvidjeti što će se događati s vašim srcem - ne emotivno (to ne može nitko), nego na tjelesno

18.2.2019. u 8:25/ Život i stil

Studija provedena na Harvardu pokazala je da muškarci koji su u stanju napraviti 40 sklekova u idućih deset godina imaju puno manji rizik od infarkta i ostalih ozbiljnih zdravstvenih problema povezanih sa srcem, od onih koji to nisu u stanju. 
U nekim slučajevima taj se rizik smanjuje za čak 96 posto. 

"Naše istraživanje iznjedrilo je vrlo jednostavnu i besplatnu metodu provjere zdravlja srca. Iznenađeni smo koliko su sklekovi povezani s kardiovaskularnim stanjem", pojašnjava voditelj studije Justin Yang. Naravno, muškarac koji može napraviti 40 sklekova je u odličnoj formi, što je preduvjet za dobro zdravlje.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock)

U studiji su sudjelovala 1104 vatrogasca, prosječne dobi 39,6 godina. Promatrani su deset godina, a pokazalo se da oni koji su na početku studije bili u stanju napraviti 40 i više sklekova, nisu imali problema sa srcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što su mogli napraviti više sklekova, a maksimum je bio 80, to im je srce bilo zdravije.  U usporedbi s onma koji su mogli napraviti samo deset sklekova, oni koji su ih mogli napraviti 40, imali su za 96 posto niži rizik da obole. 

"Test sklekova ne zahtijeva nikakvu dodatnu opremu, jeftin je ili čak besplatan, traj emanje od dvije minute i daje nam objektivni uvid u zdravlje", poručuju autori. Rezultati studije objavljeni su na Jama Network Open.

Upravo se čita

Image
LET 3 KOD MOJMIRE

O pobjedi: 'To su sile kozmičke zavjere, kao da nas guraju da pobijedimo na Dori, pa i na Euroviziji'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba