Ozbiljne posljedice

Buka aviona pogoršava stanje srčanim bolesnicima

Image

Avion, Zrakoplov

Foto: Thinkstockphotos.com

Studija nije došla do zaključaka o ljudima koji su već navikli na buku, jer je isključila pacijente koji žive u područjima s visokom razinom buke.

2.9.2014. u 10:02/ I.H./Hina

Izloženost buci koju stvaraju zrakoplovi tijekom noćnih sati mogla bi imati ozbiljne posljedice na srčane bolesnike, pokazala je nova njemačka studija.

Sveučilišna klinika u Mainzu provela je studiju na 60 pacijenata koji su bili naviknuti na miran noćni san. Tijekom jedne noći, simulirano je 60 letova, uz prosječnu buku od 46 decibela, što je niža razina buke koju proizvode zrakoplovi.

Nova studija pokazala je da su pacijenti koji već boluju od krvožilnih bolesti pod povećanim rizikom, rekao je Frank Schmidt koji je vodio istraživanje. Studija nije došla do zaključaka o ljudima koji su već navikli na buku, jer je isključila pacijente koji žive u područjima s visokom razinom buke.

Novo istraživanje provedeno je nakon onog 2013. koje je već bilo došlo do zaključka da buka šteti krvnim žilama, vodi do povećanog rizika od visokog tlaka, srčanog i moždanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim je htio istraživanjem obuhvatiti 100 pacijenata ali već stavljanje njih 60 pod pojačanu buku pokazalo je tako jasne rezultate da nije bilo potrebno, u najmanju ruku iz etničkih razloga, nastavljati studiju, rekao je Schmidt.

On je dodao da je buka dovela do pogoršavanja stanja krvnih žila, bez obzira na to što su pacijenti uzimali lijekove, a na rezultate nisu utjecali ni emotivno stanje pacijenata niti njihovi eventualni politički stavovi o potrebi smanjivanja zagađenja bukom.

Upravo se čita

Image
ANALIZA SKY NEWSA

Zašto je toliko žrtava potresa u Siriji i Turskoj? Nekoliko je razloga

Njemački najprometniji aerodrom, onaj u Frankfurtu, nedavno je dobio dozvolu za izgradnju trećeg terminala, a sveučilište u Mainzu nalazi se na ruti zrakoplova i protivi se proširenju te zračne luke.

(Hina) xmaš ymaš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba