OGLAS

potrebna senzibilacija

Čak 12 posto roditelja ZA tjelesno kažnjavanje djece

24.4.2013. u 18:55/ RTL/Hina

Riječ je o istraživanju koje je za UNICEF provela agencija Ipsos Puls od ožujka do svibnja 2012. na uzorku od 1271 majke i 350 očeva djece u dobi od šest mjeseci, jedne godine te tri i šest godina.


Čak 12 posto roditelja u Hrvatskoj misli da je tjelesno kažnjavanje djece potrebno za pravilan odgoj, svaki drugi roditelj misli da mu treba savjet kako podizati djecu bez tjelesnog kažnjavanja, a svaki peti roditelj treba pomoć oko smanjivanja konzumacije alkohola i psihičkih tegoba, neki su od rezultata istraživanja o uslugama za roditelje djece predškolske dobi.

Riječ je o istraživanju koje je za UNICEF provela agencija Ipsos Puls od ožujka do svibnja 2012. na uzorku od 1271 majke i 350 očeva djece u dobi od šest mjeseci, jedne godine te tri i šest godina.

Rezultati istraživanja, rečeno je danas na predstavljanju rezultata, upućuju na to da je potrebna senzibilizacija društva, a naročito donositelja politika, stručnjaka te samih roditelja, za pravo svakog djeteta da njegov roditelj dobije podršku u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti.

Također, potrebna su veća i ciljana ulaganja u kvalitetne programe podrške roditeljima. a dodatna je podrška potrebna kako bi usluge postale dostupne i pristupačne roditeljima niskog socioekonomskog statusa koji žive u ruralnim sredinama.

Prema rezultatima istraživanja, svakoj četvrtoj majci i svakom trećem ocu zahtjevi posla često otežavaju ispunjavanje roditeljske uloge, istaknula je voditeljica tima istraživanja Ninoslava Pećnik.

Kod obavljanja kućanskih poslova i brige o djeci još uvijek postoje velike rodne razlike. Tako čak tri četvrtine majki smatra da obavlja sve ili veći dio kućanskih poslova, a dvije trećine da preuzima svu ili veći dio brige za dijete. Svaki deseti roditelj je bez podrške u rješavanju svojih problema, svakom šestom nije dostupna pomoć okoline u poslovima vezanim uz djecu, obitelj i kućanstvo.

Tri od četiri roditelja bi o pitanjima roditeljstva i djetetovog razvoja razgovaralo sa stručnjakom, no stručnjaku se stvarno obratio samo jedan od četiri roditelja. Podrška stručnjaka još je nedostupnija roditeljima slabijih primanja i u ruralnim sredinama, često upravo onima koji je najviše trebaju. Među ostalim, majkama je potrebno osigurati veću podršku u dojenju, osobito između 2. i 4. mjeseca.

Gotovo polovica roditelja šestomjesečne djece i jednogodišnjaka istaknula je potrebu veće dostupnosti jaslica i vrtića te povoljnije cijene. Petina roditelja smatra da je potrebno poboljšati samu uslugu predškolskog odgoja i obrazovanja. Jednako toliko ih priželjkuje brojnije, uređenije i bolje opremljenije parkove i igrališta za djecu. No jaslice i vrtići nisu dostupni svoj djeci - gotovo svaki šesti šestogodišnjak ne ide ni u vrtić ni u predškolu.

Roditelji žele više informacija o pravima roditelja i djece, a roditeljima niskog socioekonomskog statusa i obrazovanja nedostaje kvalitetnijih TV sadržaja za djecu mlađe dobi.

Roditelji djece s teškoćama žive pod povećanim stresom jer je sustav podrške slabo razvijen - sami plaćaju usluge za poticanje ranog razvoja djece, liste čekanja su duge, sustav rane intervencije nije uspostavljen i njihova djeca nemaju iste razvojne šanse.

U Hrvatskoj su, stoji u istraživanju, ulaganja u programe i usluge namijenjene dječjoj dobrobiti i obitelji niža od prosjeka kod 27 zemalja Europske unije. Dok ona u zemljama EU iznose u prosjeku 2,3 posto BDP-a, u Hrvatskoj se radi o 1,6 posto BDP-a.

"Vjerujemo da će korisni nalazi ovog velikog istraživanja koristiti donositeljima politika prilikom kreiranja nove Nacionalne strategije i plana aktivnosti za prava i interese djece, ali i lokalnim zajednicama koje na predstojećim lokalnim izborima mogu donijeti odluke u korist roditelja i djece", rekla je v.d. predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba