smanjuje rizik od brojnih bolesti

Čak i mali gubitak težine kod pretilih osoba donosi značajno poboljšanje zdravlja

Image

Pretilost, Težina, Vaganje

Foto: Thinkstockphotos.com

U istraživanju američkih znanstvenika utvrđeno je da je gubitak od samo pet posto težine doveo do bolje kontrole inzulina, smanjivanja količine masnoća u jetrima i mišićnom tkivu

24.2.2016. u 11:48/ Vijesti.hr/Hina

I mali gubitak težine kod pretilih osoba od samo pet posto donosi značajno poboljšanje zdravlja i smanjivanje rizika od bolesti u budućnosti, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

U istraživanju koje je obuhvatilo 40 pretilih muškaraca i žena u dobi od 32 do 56 godina utvrđeno je da je gubitak od samo pet posto težine doveo do bolje kontrole inzulina, smanjivanja količine masnoća u jetrima i mišićnom tkivu.

Promjena težine rezultirala je smanjivanjem rizika od dijabetesa i srčanih bolesti koje su uz rak među najozbiljnijim komplikacijama s kojima su suočeni pretili ljudi.

Ravnatelj centra za ljudsku prehranu na sveučilištu Washington u St Louisu Samuel Klein kaže da stručnjaci preporučuju gubitak od 5 do 10 posto težine ako ljudi žele poboljšati svoje zdravlje, no do sada je bilo malo istraživanja koja su se bavila učincima gubitka pet posto težine i većina ih je bila usmjerena na učinke gubitka 10 posto težine što je puno teže postići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klein kaže kako je važno znati koje su koristi od gubitka pet posto težine posebno u svjetlu činjenice da je gubitak 10 posto težine puno teže ostvariti.

"Bili smo iznenađeni kad smo vidjeli velike koristi u više organskih sustava istodobno uz vrlo malu promjenu tjelesne težine", rekao je. 

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba