Bez straha

Carski rez: Koliko mu treba da zaraste, koja je procedura i hoće li ožiljak izblijedjeti?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Uz carski se vez vežu brojne nedoumice, a iskustvo si možete olakšati pripremom

19.9.2019. u 11:46/ Život i stil

Većina žena baš i ne želi roditi carskim rezom, ali do njih često dolazi. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, čak 32 posto beba je porođeno carskim rezom. 

Uz njega se vežu brojna pitanja, ali i strah. Međutim, radi se o poznatom i 'uvježbanom' zahvatu pa nema potrebe za panikom. Najvažnije je da ostanete mirni, a u nastavku prenosimo odgovore na pitanja s Woman's Health magazina. 

Postoji li više vrsta carskog reza?

Ovisno o koži vašeg abdomena i o maternici možete imati vertikalni ili horizontalni rez, tvrdi Jessica Shepherd, ginekologinja. Liječnici mogu odlučiti i uzimajući u obzir jeste li već imali carski rez, rodili blizance ili ako morate hitno imati carski rez. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se zatvara rez?

Jednom kad se beba porodi, rez se mora nekako zatvoriti. Liječnici najčešće biraju između šavova ili lijepljene tehnike. 

"Na ožiljak utječe samo u kojem smjeru se rez radi"; kaže Shepherd i dodaje da su "vertikalni rezovi najčešće bolniji i nešto ih je teže, gledajući s kozmetičke strane, 'glatko' zašiti." Dakle, vertikalni rez će ostaviti izraženiji ožiljak.

Upravo se čita

Image
kaos diljem hrvatske

Olujni vjetar nosi sve pred sobom. Vatrogasci imaju pune ruke posla. DHMZ: 'Očekuju se orkanski udari'

Kako njegovati rez?

Nakon što liječnik zašije šav, preko stavlja trakice koje pomažu da održe ranu čistom i zatvorenom. Skida ih nakon dva tjedna ili će vam same otpasti kod kuće. Za vrijeme oporavka važno je održavati područje čistim i suhim. Jednom dnevno koristite mlaku vodu kako biste isprali rez, a zatim nježno obrišite. 

"Rez će zacijeliti kao bilo kakva porezotina na tijelu. Počet će s pink rubovima, a zatim će se rubovi potpuno spojiti", kaže Shepherd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko dugo treba rani da zacijeli?

Rez će zacijeliti nakon otprilike tri do šest mjeseci, a ožiljak "će do neke mjere izblijedjeti u nekoliko godina", objašnjava Shepherd. Međutim, taj je proces drugačiji za svakog. No, u roku od tri mjeseca, ožiljak bi definitivno trebao biti manje vidljiv. Vjerojatno je da nikad neće sasvim nestati, osim uz pomoć kozmetičkih zahvata

Boli li carski rez i ožiljak?

Niti jedan rez nije odlično iskustvo pa tako ni ovaj. "Carski rez može boljeti, a posebno u prvih nekoliko tjedana dok je svježe." Ipak, bol bi trebala prestati nakon nekog vremena, a ako se nastavi obavezno je kontaktirati liječnika.

Isto tako je normalno da ožiljak svrbi i bude iritiran. Do toga dolazi zbog nadraženih živaca u koži koji su se oštetiti za vrijeme porođaja. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba