vinom do zdravlja

Čaša vina na dan, doktor iz kuće van?

Image
Foto: Pexels

Već tisućama godina ljudi uživaju u vinu i s razlogom je tako

23.9.2019. u 11:23/ Život i stil

Umjerena konzumacija ima višestruke benefite na zdravlje, dok pretjerana uzrokuje brojne probleme. 

Vratimo se stoga na uživanje u vinu. Umjereno.Istraživanje objavljeno u online izdanju Američke nacionalne medicinske knjižnice pokazalo je da čaša vina na dan pomaže organizmu da suzbije upale, čuva zdravlje srca i krvnih žila, jača crijevnu floru, jača mentalno zdravlje i utječe pozitivno na dugovječnost. 

  • U čemu je tajna vina?

Crno vino obiluje antioksidansima, među kojima je i jedan od najjačih poznatih, resveratrol. Antikosidansi pomažu tijelu boriti se sa slobodnim radikalima te na taj način čuvaju stanice i usporavaju starenje. 

Organsko vino ipak je boljeg okusa, kaže istraživanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Dvotjedna studija provedena na 40 odraslih pokazala je da 400 mililitara crnog vina dnevno, što je gotovo pola litre, podiže razinu antioksidanasa u organizmu. Sigurni smo da je čaša vina sasvim dovoljna. 

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

Visoka razina antioksidansa u organizm smanjuje rizik od razvoja Alzheimera i Parkinsona, bolesti koje su povezane s oksidativnim stresom. 

Već spomenuti resveratrol ima jaka antiupalna svojstva, a za zdravlje je bitno smanjii upalne procese u tijelu jer su oni povezani s kardiovaskularnim i autoimunim bolestima te tumorima. Kako bi se očuvalo zdravlje bitno je prevenirati upale. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resveratrol - najmoćnije oružje protiv bolesti i starenja krije se u crnom vinu i čokoladi

To činimo kroz prehraniu, tjelovježbu i neutraliziranje stresa. Studija provedena na 87 odraslih, prosječne dobi 50 godina, pokazala je da ispijanje decilitra i pol vina dnevno smanjuje upalne procese. 

Drugi bitan antioksidans iz vina je polifenol. On čuva zdravlje srca i krvnih žila, snižava tlak i loš kolesterol te smanjuje rizik od metaboličkih bolesti. Umjereno ispijanje vina pomaže i kod depresije, no ovdje je zaista bitno znati mjeru jer ako se pretjera učinak može biti potpuno suprotan. 

Kada govorimo o zdravlju, bolje je izabrati crno vino jer sadrži deset puta više resveratrola od bijelog.  Barem zasad. Naime, bijelo vino još nije dovoljno istraženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crno vino sastavni je dio jedne od najzdravijih prehrana na svijetu, Mediteranske. Čaša vina na dan za žene, a dvije čaše za muškarce, prevencija su brojnih bolesti i možda tajna dugovječnosti, potvrdili su znanstvenici. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Više s weba