pazite na zdravlje

Čest problem i kod žena: Jedan od ova četiri hormona može uzrokovati gubitak kose

Image
Foto: Thinkstock

Ispadanje kose može značiti da u vašem tijelu vlada homonska neravnoteža, evo koji hormoni mogu utjecati na gubitak kose

17.6.2019. u 14:20/ Život i stil

"To može biti iznenađenje za mnoge, ali istina je da ako želite imati lijepu i gustu kosu, morate se brinuti o svojim hormonima. Iako se gubitak kose obično smatra muškim problemom, ta tvrdnja vrijedi i za muškarce i za žene. U stvari, više od jednog hormona može doprinijeti ili uzrokovati gubitak kose", objašnjava liječnica integrativne medicine Amy Shah za MbgHealth.

"Dakle, koji je razlog za ovu epidemiju problema s kosom? To je vjerojatno zbog modernog života i stresa - fizičkog, mentalnog i hormonskog - koji mnogi od nas svakodnevno doživljavaju", kaže dalje dodaje te objašnjava koji hormoni mogu utjecati na gubitak kose.

1. Testosteron i gubitak kose

Ovo je glavni hormon koji je uključen u muški gubitak kose i vjerojatno onaj koji je najviše uključen u ciljane lijekove. Postoji određeni tip testosterona koji se čini krivim za gubitak kose,  a zove dihidrotestosteron ili DHT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što učiniti: Jedan od najboljih načina da se riješite ovog viška testosterona je da počnete jesti hranu bogatu vlaknima, uključujući voće, povrće i cjelovite žitarice.

2. Hormoni štitnjače i gubitak kose

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Smatra se da su hormoni štitnjače jako važni i vjerojatno je najizravniji krivac za gubitak kose, osobito kod žena. Ako imate suhu kožu, lomljive nokte, osjećate umor i gubitak kose, to je znak da patite od hipotireoze.

Što učiniti: Ako imate normalnu razinu hormona štitnjače, ali još uvijek imate simptome, možete probati obogatiti prehranu s namirnicama kao što su alge s jodom, zeleno povrće, orašastim plodovima, ali i uzimati dodatno željezo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Inzulin i gubitak kose

Možda ćete biti iznenađeni kada vidite inzulin na ovom popisu, ali visoke razine inzulina su jedan od poznatih uzroka sindroma policističnih jajnika (PCOS). Odavno je poznato da je PCOS potaknut kronično povišenim inzulinom koji može uzrokovati gubitak kose, akne i povećanje tjelesne težine, kao i druge simptome. Muškarci koji imaju povećani inzulin također pate od gubitka kose. Visoke razine inzulina također uzrokuju skladištenje masnoća i proizvodnju estrogena.

Što učiniti: Najbolji način za liječenje ove vrste gubitka kose je smanjivanje količine šećera u vašoj prehrani na ukupno manje od 50 grama dnevno. Još jedna velika strategija za balansiranje šećera u krvi je povremeno gladovanje. Primjerice, dva ili tri dana u tjednu pojesti zadnji obrok u 17 sati, a doručak jesti u uobičajeno vrijeme, što je dobra strategija za održavanje inzulina.

Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

(Foto:Pixabay.com)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Estrogen i gubitak kose

Neravnoteža estrogena je još jedan čest uzrok gubitka kose. Mnoge žene znaju da se u trudnoći povećava količina estrogena, a zatim opada nakon porođaja što izaziva naglo ispadanje kose. To vrijedi i za mnoge žene tijekom menopauze, kada također padaju razine estrogena. Ali ne radi se samo o smanjenoj razini estrogena u tijelu jer i kronična dominacija estrogena može uzrokovati gubitak kose.

Važna je hormonska ravnoteža

"Hormonska ravnoteža je složena tema, ali ako poboljšate prehranu i životni stil stvari su odmah lakše", objašnjava dalje te dodaje. "U praksi često savjetujem žene prije nego što krenu na sve pretrage i potroše novce na dodatke da promijene svoje navike spavanja, povećaju porcije voća i povrća, ali i krenu vježbati. Vrlo često ove jednostavne promjene mogu spriječiti gubitak kose i uspostaviti hormonsku ravnotežu", kaže Shah.

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba