Opasnost pod tušem

Česta greška koju žene rade kod tuširanja, a povećava rizik od raka

Image
Foto: Thinkstock

Izgleda da greška pri tuširanju povećava rizik od infekcija s sojevima HPV-a koji uzrokuju rak za čak 40 posto

17.7.2017. u 9:25/ Život i stil

Vaginalno 'tuširanje' može povećati rizik od humani papiloma virusa (HPV), otkrila je nedavna studija. Dok mnoge žene 'čiste' vagine kako bi se riješile neželjenih mirisa, negativni dugoročni učinci mogu biti vrlo ozbiljni.

Istraživači sa Sveučilišta u Texasu prošle godine proučavali su odnos tuširanja i HPV-a na 1271 žene u dobi između 20 i 49 godina, koji su sudjelovali u istraživanju na nacionalnoj razini u 2004. godini.

Studija, objavljena u Journal of Infectious Diseases, otkrila je da je tuširanje vagine povećalo vjerojatnosti da žena bude zaražena većim brojem sojeva HPV-a za 26 posto. 

Ono što još više zabrinjava jest činjenica da izgleda da tuširanje povećava i rizik od infekcija s sojevima HPV-a koji uzrokuju rak za čak 40 posto. Utvrđeno je i da vaginalno pranje udvostručuje rizik od raka jajnika, prema novom nacionalnom istraživanju američkog National Institute of Environmental Health Sciences.

NHS savjetuje ženama da izbjegavaju vaginalno tuširanje jer mogu poremetiti normalne vaginalne bakterije i učiniti ih osjetljivijima na infekcije i upale. Vagina, nakon crijeva, sadrži najviše bakterija u tijelu - ali one su tamo s razlogom pa dolazi do neželjenih posljedica kad narušimo tu ravnotežu.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba