Dugotrajne posljedice

Često pijete ibuprofen? Nemojte - izgleda da je povezan s neplodnošću kod muškaraca

Image
Foto: Thinkstock

Ibuprofen je preferirani analgetik za dugotrajnu kroničnu bol i artritis, pa je stoga ovo istraživanje zabrinjavajuće za muškarce

10.1.2018. u 8:25/ Život i stil

Ibuprofen je odličan način za blago olakšanje boli, ali previše uzimanja može imati velike posljedice na plodnost muškaraca - prema istraživanju koje je povezalo analgetik s proizvodnjom spolnih hormona u tijelu.

Potrebno je šest tableta na dan kako bi došlo do negativnog učinka, a dugoročno izlaganje može dovesti do neplodnosti, sugeriraju istraživači.

Danski znanstvenici otkrili su da su muškarci, u dobi između 18 i 35 godina, razvili stanje disfunkcije spolnog hormona nazvanu hipogonadizam, nakon uzimanja previše lijeka. Hipogonadizam je manjak testosterona koji karakterizira snižena proizvodnja spermija

Istraživanje, objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences, gledalo je 31 zdravih muškaraca u toku šest tjedana tijekom uzimanja ibuprofena. Testovi provedeni na stanicama ispitanika i uzorcima tkiva pokazali su poremećaj u proizvodnji njihovih spolnih hormona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ibuprofen je preferirani analgetik za dugotrajnu kroničnu bol i artritis, pa je stoga ovo istraživanje zabrinjavajuće za muškarce kod kojih može doći do primarnog hipogonadizma, koji karakterizira niskim cirkulacijski testosteronom i drugi simptomima, uključujući smanjenje libida, smanjenu mišićnu masu i snagu, te depresivno raspoloženje i umor.

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
pomoć iz prirode

Čajevi za iskašljavanje: Kako ublažiti kašalj i grlobolju

Više s weba