dobar odmor

Često uživate u produženim vikendima? Saznajte kako to utječe na vaše tijelo

Image
Foto: Thinkstock

Kada ste na duljem odmoru vjerojatno vam neće biti toliko važno kvalitetno spavanje, ali tri dana odmora natjerat će vas da budete ekonomični

4.7.2020. u 16:00/ Život i stil

Svi mislimo da vikendi nisu dovoljni i da nam uvijek treba još koji dodatni dan. I tako nedjelja postaje često jako stresni dan, a vikend vrijeme kada nedostaje sati. Iako većina ljudi stalno žudi za duljim odmorom, stručnjaci kažu da tri dana odmora može biti jako korisno za oslobađanje od stresa.

Stručnjaci kažu da su tri dana odmora korisnija od dugog odmora. Treći dan znači da imate još jedno jutro za odmor ili dan da ne radite ništa. Prema dr. Niket Sonpal, internistu i gastroenterologu, mogućnost da spavamo više je prilika za punjenje baterija. Kada ste na duljem odmoru vjerojatno vam neće biti toliko važno da kvalitetno spavate, ali tri dana odmora natjerat će vas da budete ekonomični i da cijenite spavanje.

"San ima fundamentalnu ulogu u načinu na koji tijelo obrađuje informacije, na stabilnost raspoloženja, na osjećaje i kako naši neurotransmiteri rade", objasnio je dr. Sonpal za Bustle. Treba naglasiti da nedostatak sna ima snagu da stvori nevolje u sustavu.

"Istraživači sa Sveučilišta Groningen iz Nizozemske otkrili su da nedostatak sna zapravo desenzibilizira jedan od serotoninskih receptora našeg mozga, koji je odgovoran za ublažavanje depresije i anksioznosti", kaže dr. Sonpal. Napominje da ne postoje samo opasnosti za psihu, već i različite fizičke posljedice. Zbog nedostatka sna možete biti manje osjetljivi na serotonin koji regulira apetit, raspoloženje i tjelesnu temperaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: www.pixabay.com
Image
www.pixabay.com

(Foto: Pixabay.com)

Ako imate značajan nedostatak sna i s vremenom to ne prolazi, trodnevni odmor posvećen drijemanju neće izbrisati štetu. Ako ništa drugo to će vam pokvariti ciklus spavanja i otežati spavanje tijekom tjedna.

Upravo se čita

Image
NESRAZMJER PLAĆA

Studenti koji okreću burgere i čistači ulica zarađuju više nego medicinske sestre

Želite se naspavati? 

Ako vam nedostaje sna , dr. Sonpal savjetuje kako nadoknaditi san, nekoliko dana idete jedan sat ranije na spavanje. "Počet ćete osjećati mentalno i kognitivno poboljšanje" kaže dr. Sonpal. Također ćete moći poboljšati obrasce spavanja.

Čak i ako produženi vikend ne koristite za poboljšavanje sna; dani za odmor, čitanje i odmor od posla mogu imati efekte. "Odmor također može popraviti zdravlje, osjećaj svrhe i povezanosti, produktivan život i općenito sreću", kaže psiholog dr. Michael Roeske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda će biti teško vidjeti vrijednost u jednom slobodnom danu, pogotovo ako imate ogroman deficit sna ili visoku razinu stresa. No liječnici i psiholozi se slažu da kratko vrijeme posvećeno opuštanju može biti korisno za mentalno zdravlje i higijenu sna.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Više s weba