do mira u 'onim danima'

Cijeli život smo bile u krivu: PMS se ne rješava slatkišima, nego posebnom dijetom!

14.9.2016. u 18:15/ Marijana Čikić

Iako cijeli život mislimo kako nam baš grickalice i slatkiši trebaju tijekom PMS-a, bile smo u krivu. Stvar rješava takozvana PMS dijeta

Zaslužujemo mir tijekom PMS-a, no rijetke od nas ga imaju. Tih dana u mjesecu poželimo se okružiti brdom slatkiša i grickalica jer mislimo da nam baš to treba. Međutim, potpuno smo u krivu. Uz to što se kilogrami takvom prehranom gomilaju, i raspoloženje nam pada, a muke postaju 100 puta teže. Stvar rješava takozvana PMS dijeta.

"Kod povećanog unsoa slatkiša dolazi do jedne nagle euforije do naglog povećanja energije, ali to je kratkog vijeka. Nakon kratkog vremenskog perioda, padamo, tonemo i ponovno dolazimo u jednu vrstu tuge i lošeg raspoloženja", pojašnjava nutricionistkinja Sandra Marić Bulat. 

Baš zato su se znanstvenici i znanstvenice udružili kako bi nam olakšati muke. Osmislili su PMS dijetu – način prehrane kojim ne samo da ublažavamo simptome PMS-a već i mršavimo. Podijeljena je u četiri faze. Prva počinje prvim danom ciklusa. Srećom tada nam je apetit smanjen pa se lako držati plana, a to je hrana bogata željezom, te vitaminima C i B12.  

"Krto meso kao što su teletina, govedina, isto tako piletina i vrlo je važno jesti namirnice bogate C vitaminom kao što su limun, paprika i zeleno lisnato povrće", dodaje nutricionistkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj i trećoj fazi pripremamo se za crne dane koji slijede. 

"U drugoj fazi moramo smanjiti unos šećera pa povećavamo unos povrća, krtog mesa, ribe i orašastih plodova te cjelovitih žitarica", rekla je Marić Bulat.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Međutim, najbolje od svega je što si ovih dana možemo priuštiti i malo nezdravih grickalica i slatkiša. 

"Zato što upravo zbog eliminacije takvih namirnica u toj fazi pred menstruaciju dolazio do navala i napadaja i žudnje za određenom hranom", tvrdi nutricionistkinja Sandra Marić Bulat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četrvtoj, najgoroj fazi, ako ste se pridržavali plana iz prve tri, bit će vam lakše boriti se sa slatkišima, ali i emocijama.  

"Najvažnije je odabrati namirnice koje su bogate E vitaminom kao što su sjemenke i orašasti plodovi. Nadalje je vrlo važno odabrati i hladno prešana ulja kao  što su kokosovo ulje i ulje noćurka. Također, jesti više voća i povrća i namirnice bogate vlaknima", zaključuje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
pomoć iz prirode

Čajevi za iskašljavanje: Kako ublažiti kašalj i grlobolju

Više s weba